Vytlačiť

Parná oracia súprava

Expozícia bola sprístupnená v roku 1985. Dokumentuje zavedenie novej, modernejšej a výkonnejšej techniky pre hlbokú orbu na prelome 19. a 20. storočia. Nachádza sa v exteriéri zadného dvora. Prehliadka expozície s odborným výkladom trvá 10-15 minút.

John_FowlerJohn Fowler ( * 11.júl 1826 Melksham, Wiltshire, † 4.december 1864 Ackworth, Yorkshire ) bol anglický vynálezca a inžinier. Študoval inžinierske vedy v Middlesborougg-on-Tees. V roku 1850 vynašiel Systém odvodňovania pôdy.

 


V roku 1852 začal Fowler s pokusom využitia parných strojov a roku 1858 mu Kráľovská poľnohospodárska spoločnosť udelila peňažnú cenu vo výške 500 libier za parný pluh (oračku) , ktorý sa osvedčil ako hospodárska náhrada pluhu alebo rýľov.
Vďaka Fowlerovmu dvojstrojovému systému sa pluh ťahá striedavo na oceľovom lane medzi dvoma lokomotívami tam a späť.

 


V roku 1860 založil John Fowler v Hunsete,Leeds firmu Fowler&Co. Jedným z najznámejších spolupracovníkov v tejto fabrike bol aj nemecký inžinier a spisovateľ Max Eyth. Eyth cestoval s poverením firmy do Egypta a predal tam strýkovi Vícekráľa viaceré Fowlerove parné stroje (oračky) , ako aj parné pumpy. Eyth kultivoval celé ústie Nílu Fowlerovými parnými pluhmi(oračkami) a v jeho mene precestoval aj USA a východnú Európu.
Jeho menovec Sir John Fowler (1817-1898), anglický inžinier, v spolupráci s Benjaminom Bakerom plánoval, okrem iného, štyri z piatich mostov pri Edinburgu.

V expozícii parných oračiek možno nájsť európske i svetové unikáty. K tým svetovým patrí aj malá parná oračka KEMNA, Breslau, vyrobenú v roku 1920. Počas prvej svetovej vojny sa táto Nemcami vyrobená parná oračka využívala na presun diel na nové pozície. V r. 1918 anglické a americké letectvo zbombardovalo závod Kemna a stratila sa aj dokumentácia z výroby týchto parných oračiek. V rámci reparácií sa však po 1.svetovej vojne niektoré zmontovali. Jedna z nich sa dostala do Malej Tŕne , kde slúžila pod hlbokú orbu pri zakladaní viníc. Neskôr bola využívaná na ohrev vody pre robotníkov. V anglickom katalógu patrí tejto oračke jedinečné miesto.

Parná oracia súprava John FOWLER bola vyrobená v r. 1905 v anglickom Leedse. Po dieloch bola dovezená do Budapesti, tam zmontovaná a zakúpená Andrássyovcami na hlbokú orbu na ich trebišovských majetkoch, keďže tu vlastnili 61 % pôdy. V r. 1912 začala 1. kampaň v TV Cukrovare a tak parné oračky využívali na cukrovarských majetkoch (Nový Majer, Koronč, Sady, Olšina...) na hlbokú orbu pod cukrovú repu. Mali radlice, ktoré boli schopné orať až do hĺbky 70 cm.

V expozícii múzea sú prezentované 2 oračky s šesťradličným preklápacím pluhom. Bol to na toto obdobie veľmi progresívny systém orby. Oračky stáli na okrajoch poľa a medzi nimi sa na lane pohyboval šesťradličný pluh s dvoma preklápacími ramenami. Tomuto sa hovorilo aj lanová orba. Na konci poľa obsluha pluh vždy preklopila a druhá parná oračka oceľovým lanom ťahala pluh opačným smerom. Počas dňa tak zorali aj 12,5 ha poľa. Oračky nezničili pôdu tak ako neskôr ťažké traktory.

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com