Vytlačiť

NOC POD OBLOHOU A PERZEIDY 2018

K letu patria okrem iných atrakcií aj jasné teplé noci, ktoré človeka priam lákajú ľahnúť si na zem a pozorovať trblietajúce sa hviezdy. Okrem nich však oblohu každoročne v auguste zdobí najznámejší meteorický roj Perzeidy a samozrejme ani tento rok to nebolo výnimkou.

Tento nebeský úkaz sme sa aj tento rok rozhodli sprostredkovať širokej verejnosti na akcii, ktorú sme nazvali „Noc pod oblohou". Termín bol stanovený na 10. augusta, tesne pred maximom meteorického roja, v areáli múzea, za parnými oračkami.

Na akcii sa zišli záujemcovia nielen o pozorovanie meteorického roja, ale aj ostatných objektov na oblohe a orientáciu medzi súhvezdiami.

Cez ďalekohľad z planét mohli účastníci uvidieť Venušu, Jupiter, Saturn i planétu Mars.

ODBORNÉ POZOROVANIE METEORICKÉHO ROJA PERZEIDY 2018

V noci z 12. na 13. augusta sme uskutočnili už tradičné odborné pozorovanie maxima meteorického roja Perzeidy. Počasie nám v čase maxima prialo. Perzeidy sa tentokrát nedali zahanbiť a lietali skutočne tak, ako vyzerala predpoveď. Nelietali však len perzeidy, ale aj meteory sporadické a iné, patriace možno k ďalším slabším letným meteorickým rojom.

Odborné pozorovanie robili dve skupiny. V prvej skupine boli traja a v druhej štyria pozorovatelia. Obe skupiny mali svojho zapisovateľa.

Pred odborným pozorovaním každý z pozorovateľov sa oboznámil so súhvezdiami, jasnosťami porovnávacích hviezd, výškami objektov nad obzorom. Obloha sa rozdelila na jednotlivé trojuholníky, ktoré sme si poctivo chránili, aby nám neunikol ani jeden meteor.

Po zaregistrovaní meteoru pozorovateľ zakričal „stop", svoje číslo a diktoval napozorované údaje ako: rojovú príslušnosť, magnitúdu, stopu za meteorom, výšku nad obzorom a ocenenie kvality pozorovania. Tieto údaje zapisovateľ zaznamenal do protokolu.

Počas 105 min. trvania pozorovania prvá skupina zaznamenala 236 meteorov, z toho 204 perzeíd a 32 sporadických meteorov. Druhá skupina zaregistrovala 320 meteorov, z toho 270 perzeíd a 50 sporadických. Takže počas pozorovania bolo celkovo zaznamenaných 556 meteorov.

Výsledky pozorovania boli u nás spracované programom WIMPS a odoslané do ústredia IMO ( International Meteor organization) v Belgicku.

Tešíme sa zase o rok na toto nebeské divadlo a veríme, že nám ho neprekazí nepriaznivé počasie.

FOTOGALÉRIA

 

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com