Vianočné dieťa

V tomto roku ste mali možnosť pomocou článkov sa zoznámiť s rodinou grófa Gyulu (Júliusa) Andrássyho, s jeho rodičmi, starými rodičmi, ako aj s jeho vnučkami, okrem dvoch vnučiek: Borbály a Katus. Ich životné príbehy si budete môcť tiež prečítať na našich stránkach, ale pred tým, ako sa tak udeje, dovoľte nám, aby sme Vám priblížili Vianoce pre našu grófsku rodinu veľmi dôležitej osoby, ktorej príchod na svet sa úzko spája s Vianocami.

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach sa narodila 24. decembra 1837 v Mníchove ako tretia dcéra bavorského vojvodu Maximiliána a jeho manželky Ludoviky. Maximilián a Ludovika boli bratrancom a sesternicou, čo v tom čase najmä u najvyššej šľachty nebolo ničím nezvyčajným. Jej rodičia ju volali Lisi alebo Sisi, manžel, František Jozef ju oslovoval tiež Sisi, a my ju okrem prezývky poznáme ako Alžbeta Bavorská, cisárovná a kráľovná (aby sme spomenuli len niektoré jej najpodstatnejšie tituly).

Bola nielen „Vianočným darčekom", ale aj neobyčajným dieťaťom. Nie neobyčajne krásnou, ako by sme si na prvý moment pomysleli. Výnimočná bola v niečom inom. Narodila sa totiž s jedným zúbkom, čo v Bavorských obyčajoch znamenalo niečo výnimočné: výnimočne dobré pre toho novorodenca. A aby to nebolo výnimočné len Vianocami a zúbkom, tak sa ešte k tomu pridalo tretie znamenie pre jej neobyčajnú životnú dráhu: narodila sa v nedeľu. V tento deň narodené dieťa sa považovalo za dieťa narodené pod šťastnou hviezdou.

Nuž, stala sa najobdivovanejšou, najkrajšou ženou, ktorej život sa pripomína na Vianoce vo viacerých krajinách premietaním filmu o jej živote aj po 120 rokoch po jej smrti, a bude sa pripomínať ešte dlho i po nás.

Ako vlastne trávila Vianoce a narodeniny Alžbeta Bavorská – Sisi?

Sisi nebola taká nadšená z toho, že sa narodila práve na Vianoce. Ktoré dieťa by bolo? Veď takto sa oslavovalo naraz jedno i druhé. I napriek tomu, že Vianoce i narodeniny takto Sisi oslavovala naraz, mala veľmi rada domáce oslavy v rodinnom kruhu s jej siedmimi súrodencami, otcom a matkou.

Keď sa v roku 1854 stala cisárovnou, jej narodeniny sa stali štátnou záležitosťou a oslavovalo sa podľa prísnych predpisov etikety Viedenského dvora. Hostí bolo pozvaných stále veľa a okrem podávania stravy, ktoré sa odohrávalo v „menšom" rodinnom kruhu, čo i tak neznamenalo naozaj úzku rodinu s viacerými desiatkami Habsburgovcov okolo stola, celé Vianoce sa odohrávali pred širokou verejnosťou cisárskeho dvora.
Veľké prijatia a protokolárne oslavy Sisi nudili najmä preto, že skoro všetko bolo o bohato prestretých stoloch. Pre Alžbetu bolo stravovanie druhoradé. Jedávala väčšinou iba dvakrát za deň, a aj vtedy si dávala veľký pozor čo konzumuje – čo v tom čase nebolo vôbec rozšírené medzi ženami. Dávať pozor na svoju postavu u žien jednoducho nebolo v móde.

Keď v roku 1867 cisársky pár dostal kaštieľ v Gödöllő ako dar do užívania, Vianoce Sisi sa znovu zmenili na rodinné oslavy. Od tohto roku totiž oslavovala Vianoce a svoje narodeniny väčšinou v rodinnom kruhu v kaštieli v Gödöllő až do úmrtia následníka trónu, svojho syna Rudolfa (1889). Tu mohla znovu oslavovať bez dvornej etikety, vlastnoručne vytvárať ozdoby a zdobiť kaštieľ, vykrádať sa na trh a kupovať darčeky pre členov rodiny, ako aj pre služobníctvo či miestnych obyvateľov obce. Tu oslavovala naozaj v úzkom rodinnom kruhu a voľne. Pri stole bol prítomný iba cisár František Jozef, Sisi, najbližšie dvorné dámy, dvormajstri a pravdaže aj cisárske deti. Mária Valéria (ich najmladšia dcéra) napríklad prvýkrát oslavovala Vianoce v Gödöllő ako sedemročná, v roku 1875.

Ich večera pozostávala s viacerých chodov a bola tvorená z najobľúbenejších jedál kráľovskej (cisárskej) dvojice. Čoho ale nesmelo chýbať – i napriek prísnej diéty, ktorú Sisi okrem Vianoc dodržiavala, – boli sladkosti (možno občasne aj počas iných mimoriadnych chvíľ roka si ich dovolila). Čajové pečivo a Florentiner sú dodnes veľmi obľúbenými vo Viedni v cukrárni Demel, ktorá dodávala maškrty pre cisársky dvor – či už cisársky pár oslavoval vo Viedni alebo v Gödöllő. Uvedené maškrty boli obľúbenými sladkosťami Sisi, a dodnes sú obľúbené v kruhu Viedenčanov.
Charitatívna činnosť bola súčasťou Vianoc cisárskej rodiny tak isto, ako nášmu grófskemu páru v Andrássyovskom kaštieli. Sisi s deťmi rozdávali darčeky – potraviny, hračky a teplé šaty.

Po Vianociach Sisi znovu pokračovala v prísnej diéte. Nuž, k nám Vianoce ešte len prichádzajú, tak nemyslime na diétu. Florentiner sa v minulosti považoval za luxusnú cukrovinku, dnes ale už aj cukor a mandle sú oveľa viac dostupné na trhu. Vyskúšajte si aj vy tieto kráľovské maškrty podľa receptu pána Dietmar Muthenthalera cukrára z Viedenskej cukrárne Demel (zverejnený na stránke becsifekete.blog.hu):

Ingrediencie: 250 g smotany, 125 g kryštálového cukru, 125 g medu, 30 g masla, 300 g posekané veľké kusy mandlí, 200 g kandizovaného pomaranča, 80 g celozrnnej pšeničnej múky, 500 g horkej čokolády

Postup: Smotanu s kryštálovým cukrom, medom a maslom privedieme do varu, primiešame pomaranče a mandle. Nakoniec do toho zamiešame aj múku, opatrne, aby sa Vám to nepripálilo. Necháme to trochu vychladnúť. Do vymasteného, múkou vysypaného plechu ukladáme pripravenú hmotu na menšie kopčeky. Pečieme pri 160 °C. Keď už sú upečené pekne do hneda vyberieme ich, a spodok namáčame v horkej čokoláde.

Použité zdroje:
https://cultura.hu/aktualis/180-eve-szuletett-erzsebet-kiralyne-sisi/ , https://www.nlcafe.hu/szabadido/20151225/sisi-godollo-erzsebet-kiralyne/, https://becsifekete.blog.hu/2014/12/22/sisi_kedvenc_keksze

zsnsš

Pinterest Linda Ballard

 

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com