Pozvánka na Fašiangy 2019

Obdobie od troch kráľov po Popolcovú stredu nazývame Fašiangami. Je to čas vyhradený rozličným zvykoslovným príležitostiam, spoločenským podujatiam a rodinným oslavám pred nástupom štyridsaťdňového pôstu. V stredoveku nadobudli fašiangové oslavy, najmä v svojom závere podobu, kedy bolo dovolené všetko.

V našom zemplínskom regióne sa do súčasnosti zachovali už len spomienky na niekdajšiu oslavu predovšetkým konca fašiangového obdobia známu ako „zapuški".

Sobota 2.marca 2019 v Trebišove bude patriť tradičným fašiangom. Postará sa o to tunajšie kultúrne zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja – Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Do fašiangového sprievodu pozýva jeho riaditeľka Beáta Kereštanová a dodáva „Bolo by dobré, ak by sa nám podarilo obnoviť pamäť ľudu nášho regiónu práve zachovaním tradičných masiek, ktoré tvorili súčasť pochôdzkových sprievodov."

Začiatok sprievodu je na námestí Š. B. Romana o 12.30 hod.

V areáli trebišovského múzea návštevníci zažijú remeselný jarmok, fašiangové špeciality, pravú fašiangovú náladu o ktorú sa postarajú folklórne skupiny Slivníčan- Slivník, Čeregovka – Malé Ozorovce, Vidumaňec – Kuzmice a Trebišovská Orgonina.

V cene vstupného vo výške 2 €- je zahrnutá prehliadka kaštieľa a ochutnávka tradičných fašiangových špecialít.

Na fašiangoch si na svoje prídu malí i veľkí návštevníci.

 

pozvanka fasiangovy jarmok 2019

 

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com