Vytlačiť

Deň hvezdární a planetárií 17. marec 2019

logodhapV prvej polovici 90-tych rokov 20. storočia z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii, bola založená tradícia pod názvom Európsky deň planetárií. Posledná nedeľa zimy nielen v okolitých európskych krajinách, ale aj na Slovensku, je spájaná s prezentáciou odbornej a popularizačnej práce v astronómii.

V roku 2014 sa na celoslovenskej koordinácii, propagácii a zjednotení termínu tohto podujatia dohodla Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove so Slovenským zväzom astronómov a astronomickými zariadeniami na Slovensku. Výsledkom bolo zastrešenie aktivít prezentujúcich odbornú a popularizačnú prácu slovenskej astronómie pod spoločným názvom DEŇ HVEZDÁRNÍ A PLANETÁRIÍ.

Tento rok prebehne podujatie 17. marca, a to už po piaty krát.

V rámci Dňa hvezdární a planetárií aj Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, útvar astronómie, pripravuje na tento deň zaujímavé astronomické programy pre všetky vekové kategórie. Deti si budú môcť pozrieť nielen astronomické rozprávky, ale aj zapojiť sa môžu do rôznych hier a súťaží. Dospelí sa dozvedia o zaujímavostiach z výskumu vesmíru. V prípade priaznivého počasia po zotmení nebude chýbať ani pozorovanie objektov zimnej a jarnej oblohy, planéty Mars a Mesiaca vo fáze po prvej štvrti.

 

den hvezdarni a planetarii 2019

 

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com