„Barón Štefan Dobó z Ruskej“ – osobnosť dejín aj v publikácii

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove vo svojich expozičných priestoroch jedinečnou interaktívnou expozíciou s názvom „Klenoty rodiny Štefana Dobóa" prezentuje vzácne šperky nájdené v rodinnej hrobke v obci Ruska a príbeh tohto známeho protitureckého bojovníka. Vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Košického samosprávneho kraja vydalo aj dvojjazyčnú publikáciu približujúcu jeho život. Štefan Dobó sa v 16. storočí dostal z jednoduchej strednej šľachty medzi „hviezdy", ktorých meno sa pripomína až dodnes.

Bohato ilustrovaná publikácia priblíži čitateľom nielen život tejto osobnosti a jeho rodiny, ale i samotné obdobie plné bojov, nespravodlivosti a hrdinskostí. Poskytne študentom a školám informácie cenné k výučbe aj o regionálnej histórii. Čitateľ sa prostredníctvom rôznych tém dozvie o mnohých dôležitých udalostiach 16. storočia. Publikácia obsahuje množstvo fotografií i ilustrácií a tie približujú život ľudí spred vyše päťsto rokov. Jej súčasťou je aj unikát, ktorý doteraz verejnosti prezentovaný nebol – noviny z roku 1526.

Táto zaujímavá publikácia otvára mnoho informačných brán a slúži na propagáciu jedinečnej expozície. Dopĺňa edičnú a publikačnú činnosť múzea a prispieva k propagácii histórie Košického samosprávneho kraja. Jej dvojjazyčnosť rozšíri aj informačný obzor maďarských a iných zahraničných turistov.

Kontakt: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., +421 905 212 621

 

kniha dobo

 

Kto je Online

Práve tu je 13 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com