Vytlačiť

Pozvánka na Tokaj v Európe a Dedovizeň 2019

Obec Slovenské Nové Mesto
Múzeum a Kulturne centrum južného Zemplína v Trebišove
kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja
Matica Slovenská
Z.O. Jednota Dôchodcov Slovenska S.N.Mesto
 
Vás srdečne pozývajú
 
na
Tokaj v Európe
a
Dedovizeň
festival Slovákov žijúcich v zahraničí

Tokaj v Európe - Dedovizeň



usporiadaný pod záštitou
predsedu Košického samosprávneho kraja
Ing. Rastislava Trnku

 

4. máj 2018
Slovenské Nové Mesto - Amfiteáter

Prvá májová sobota /4. máj 2019/ v Slovenskom Novom Meste bude patriť tradičnému festivalu Slovákov žijúcich v zahraničí pod názvom Dedovizeň. Program organizuje Obec Slovenské Nové Mesto, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK) a Matica slovenská. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu KSK.

„Festival ponúka možnosť zahraničným Slovákom prezentovať svoje tradície a zvyky. Vytvára priestor porovnať úroveň uchovania tradícií rodákov z nášho kraja, ktorí roky žijú za hranicami, s folkloristami. Symbolikou tohto dňa je, že sa Slováci stretnú pomyselne na hranici s Maďarskom, ale bez hraníc. Vystúpenia Slovákov z Maďarska, Srbska, Chorvátska a Poľska tvoria hlavný program festivalu," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Pre návštevníkov je pripravená bohatá programová ponuka a množstvo rôznych sprievodných podujatí v amfiteátri. Tokajskou kvapkou krvi, darovaním krvi dobrovoľnými darcami,
začína celodenný program. Pokračuje koncertom Mestskej hasičskej dychovej hudby zo Sečoviec.

Slávnostným aktom kladenia vencov k pamätníku M. R. Štefánika si pripomenieme 100. výročie úmrtia M. R. Štefánika.

Programový blok Tokaj v Európe bude patriť domácim súborom: Novomestský strapček, Novomeščanka, Slniečko, Mladosť . Pozvanie prijali aj regionálne folklórne skupiny Tokaj z Veľkej Tŕne, Vidumaňec z Kuzmíc a Muskátli z Borše.

V programovom bloku Dedovizeň vystúpia folklórne súbory : Zelený Javor /Poľsko/, Slovenka /Chorvátsko/, Veľká Bukovinka /Maďarsko/ a Štefánik /Srbsko/.

V množstve sprievodných podujatí sú pripravené tradičné zemplínske špeciality, špeciality zahraničných Slovákov, výstava drevorezieb Erika Trellu. Rodiny s deťmi zažijú deň s hvezdármi, atrakcie, ukážky športového a služobného výcviku psov a služobného zákroku polície.

„Jarmok tradičných ľudových remesiel je miestom vidieť remeselníkov pri práci a zároveň si návštevníci môžu vyskúšať aj pletenie lana na stroji z 19. Storočia," uviedla Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

Amfiteáter v Zemplínskom Jastrabí privíta Slovákov žijúcich v zahraničí v piatok 3. mája o 18.00 hod.

Kontaktná osoba:
Mgr. Emília Vítková
Vedúca úseku Kultúrneho centra
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
Email: emilia.vitkova@muzeumtv
Tel: +421 911 700 060



plagat dedovizen 2019

Kto je Online

Práve tu je 15 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com