Vytlačiť

Expozícia klenotnica rodiny Štefana Dobóa

Stála expozícia s názvom „Klenotnica rodiny Štefana Dobóa" je venovaná zlatým renesančným šperkom nájdeným v hroboch baróna Štefana Dobóa, jeho manželky Sáry Sulyok a ich detí počas archeologického výskumu v Kostole Povýšenia sv. Kríža v Ruskej. V priebehu výskumu sa zistilo, že hrob Štefana Dobóa bol vykradnutý. Pohľadu zlodejov unikol iba dámsky zlatý prsteň s rubínom, ktorý bol zapadnutý v jeho hrudnom koši, na mieste kde sa nachádzalo srdce. Je viac ako pravdepodobné, že tento prsteň mu vložila do šiat Sára počas pohrebného obradu. Expozícia tak návštevníkom prezentuje okrem vzácneho nálezu renesančných šperkov aj príbeh lásky Štefana a Sáry v období protitureckých bojov.

Barón Štefan Dobó sa do dejín zapísal hrdinskou obranou pevnosti Jáger (dnes Eger v Maďarsku). V roku 1552 na Jáger zaútočila Osmanská armáda v počte 30 000 – 40 000 vojakov. Štefan napriek mnohopočetnej prevahe nepriateľa pevnosť ubránil s 2 100 obrancami medzi ktorými boli aj ženy a deti. Tým zastavil postup Osmanov na sever smerom do Košíc a ochránil územie dnešného východného Slovenska pred rabovaním. Štefanovi ako hrdinovi protitureckých bojov je venované Dobó István Vármúzeum v Egri.

V našej Klenotnici máte možnosť na vlastné oči vidieť unikátne renesančné zlaté šperky zo 16. storočia, ktoré sú zdobené drahými kameňmi, granuláciou, filigránom, emailom a nielom. Šperky boli zreštaurované a zakonzervované pánom Petrom Mišíkom. Vystavená je aj materiálová a technologická rekonštrukcia Sárynej zlatej sieťky na vlasy, ktorá bola zdobená rozetkami so vsadenými granátmi, perlami a tyrkysmi. Rekonštrukciu a konzerváciu zlatej sieťky realizovala doc. Mgr. art. Sylvia Birkušová, jej technologická a materiálová kópia bola vytvorená v spolupráci s PhDr. Jurajom Zajoncom, CSc. a M.A. Blankou Cepkovou.

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com