Vytlačiť

Aká bola noc mladých astronómov

Tohto roku sme sa rozhodli ukončiť školský rok pozorovaním nočnej oblohy. Pre našich krúžkarov, mladých astronómov, sme pripravili noc vo hvezdárni. V piatok 28. júna sme sa stretli večer o 18:00 hod.

Stretnutie sa začalo privítaním, prezentáciou o kozmonautike a pripomenutím 50. výročia pristátia na Mesiaci. Potom si deti zhotovili ďalekohľad, ktorý môžu použiť na pozorovanie oblohy pri svetelnom znečistení. Samozrejme, že nemohlo chýbať ani občerstvenie v podobe pizze. Mladí nadšenci mali možnosť riešiť zaujímavé astronomické úlohy. Za svoju snahu boli odmenení malými vecnými cenami.

Nasledovalo očakávané pozorovanie nočnej oblohy. Pri ňom si mohli vyskúšať nastavenie ďalekohľadu na sledovaný objekt . Súhvezdia zo slepých mapiek, ktoré už poznali zo súťaží, si mohli overiť na skutočnej oblohe. Napriek snahe nespať celú noc, únava predsa len donútila mladých astronómov, aby využili ležadla a spacie vaky na oddych až do rána.

Toto, veríme, že zaujímavé podujatie sme ukončili pri sladkých raňajkách, po ktorých si rodičia vesmírnych bádateľov, spolu s pozvaním na chystané pozorovania a prianím vydarených prázdnin, odviezli domov.

Dúfame, že takéto stretnutie nebolo posledné a radi si ho znovu zopakujeme.

FOTOGALÉRIA

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com