Vytlačiť

Pozvánka na pozorovanie zaujímavého astronomického úkazu

Astronomickou udalosťou v tomto roku je aj prechod Merkúra popred disk Slnka. Úkaz nastane 11. novembra. Asi za päť a pol hodiny planéta Merkúr prejde cez slnečný disk z východu na západ. Bude to prvý tranzit Merkúra od predchádzajúceho v roku 2016. Ďalší prechod Merkúra sa uskutoční až v roku 2032.

Slovensko sa nachádza v oblasti, z ktorej bude pozorovateľná približne prvá polovica úkazu obmedzená miestnym západom Slnka.

Prechod Merkúra popred slnečný disk nastane, keď planéta je v tzv. dolnej konjunkcii a zo Zeme sa premieta na kotúč Slnka. Sklon roviny obehu Merkúra okolo Slnka voči ekliptike (rovine dráhy Zeme okolo Slnka) je približne 7 stupňov, preto sa pretínajú v jednej spoločnej, uzlovej priamke. Aby sme teda prechod Merkúra videli, pri dolnej konjunkcii musia byť Zem aj Merkúr súčasne v blízkosti tejto uzlovej priamky. Je samozrejmé, že z konkrétneho miesta na Zemi (napr. Slovensko) môžeme vidieť len tie prechody, kedy je v čase prechodu na danom mieste Slnko nad obzorom.

Geocentrické kontakty Merkúra a Slnka

T1 - prvý kontakt (prvý dotyk planéty a okraja slnečného disku) 13:35:24 SEČ
T2 - druhý kontakt (vnútorný dotyk planéty a okraja slnečného disku) 13:37:05 SEČ
Západ Slnka 16:01 SEČ

Úkaz nebude pozorovateľný voľným okom. Na pozorovanie je potrebný ďalekohľad aspoň s 10 násobným zväčšením.

Na priame pozorovanie ďalekohľadom (i bez neho) je nutné vždy použiť bezpečný filter. Bez jeho použitia aj napriek väčšiemu percentu oblačnosti stále hrozí poškodenie zraku.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, útvar astronómie, pripravuje pozorovanie tohto výnimočného astronomického úkazu prenosnými astronomickými ďalekohľadmi, na ktoré Vás srdečne pozývame.

Pozorovanie sa uskutoční v čase od 13:30 hod. do západu Slnka pred budovou nemocnice v Trebišove. Pozorovanie sa uskutoční v prípade priaznivého počasia (jasno, polojasno).

prechod planety merkur cez disk slnka

 

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com