Vytlačiť

Vesmír a slnečná sústava Trebišov 2019

Aj v roku 2019 Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove zrealizovalo astronomickú súťaž „Vesmír a slnečná sústava" určenú pre žiakov 4. ročníkov ZŠ v našom meste. Išlo v poradí už o dvadsiaty tretí ročník súťaže. Konala sa 11. decembra. Pravidelne ju uskutočňujeme pri príležitosti dňa zimného slnovratu, ktorý tohto roku nastal 22. decembra o 5. hodine a 22. minúte.

Do súťaže v Trebišove sa zapojili tieto štyri školy: ZŠ ul. Pribinova 34, ZŠ ul. Komenského 8, ZŠ ul. M. R. Štefánika a ZŠ ul. Gorkého. Žiaci súťažili v dvojčlenných družstvách. Dvanásť žiakov z uvedených základných škôl sa stretlo v priestoroch múzea v koniarni, aby si preverili „hviezdne" vedomosti v piatich kolách. Prvé dve boli formou testov, potom nasledovala tajnička, ďalšie bolo zamerané na postreh a logické myslenie a posledné zo spoznávania obrázkov. Všetky otázky sa týkali hlavne astronómie a boli prispôsobené veku súťažiach.

O výsledkoch súťaže rozhodovala porota v zložení: RNDr. Ľudmila Mošková, Mgr. Mária Gimová a Beáta Lešková.

Súťaž po vyhodnotení poroty priniesla tieto výsledky:

1. miesto:
Martina VINCEJOVÁ, ZŠ M. R. Štefánika, Trebišov
Adam NAGY, ZŠ M. R. Štefánika, Trebišov

2. miesto:
Patrik SÜČ, ZŠ Pribinova 34, Trebišov
Alex COGAN, ZŠ Pribinova 34, Trebišov

3. miesto:
Šimon ĎURČEK, CZŠ s MŠ sv. Juraja, Trebišov
Miriam DIHENEŠČÍKOVÁ, CZŠ s MŠ sv. Juraja, Trebišov

Všetci súťažiaci sa na túto súťaž dobre pripravili. Dokázali, že vesmír pre nich nie je cudzí. Preukázali veľmi dobré vedomosti z astronómie vzhľadom na ich vek a dokázali, že v astronómii sa vedia dobre orientovať, hoci je to jeden z najťažších odborov.
Za svoje vynikajúce vedomosti všetci zúčastnení získali diplomy a vecné ceny.

Všetkým víťazom srdečne blahoželáme a dúfame, že rovnaký zápal do riešenia úloh z astronómie deťom ostane. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže, ktorý sa uskutoční približne v rovnakom predvianočnom období v roku 2020.

Kto je Online

Práve tu je jeden návštevník a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com