Pozvánka na výstavu LIFT ME UP

Galéria KONIAREŇ - priestor pre súčasné umenie
a
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, kultúrne zariadenie KSK,
pripravujú

Adam Macko: LIFT ME UP
18.januára – 29. február 2020
kurátor: Vladimír Ganaj
vernisáž: sobota 18. január 2020 o 18:00

Autorská výstava predstaví sériu konceptuálnych obrazov a objektov, v ktorých autor skúma hybridný potenciál klasického média pre model stotožňujúci výklad pojmu telo (body – stavba) s telesnosťou produkcie. Autor reaguje na fenomén telesného „zušľachťovania", stratégie vizuálnej manipulácie do vnímania fyzickej vzhľadu ako tvorby identity. Inštruktážne návody mediálnych foriem lifestyle časopisov, videí, couchingu nie sú novotvarmi – využívala ich propaganda nacizmu (vulgárne rasovo), komunizmu (spartakiády), neoliberalizmu (fitness) – vidí tu koreláciu nástupu extrémizmu v súčasnosti s newspeakom mainsteamových návodov „starostlivosti o telo". V zdôrazňovaní imaterializmu, mobilty a potenciality („nové obrazy") sa akcentujú biopolitika a biomoc. Pre vnímanie tela a telesnosti touto optikou autor používa pojem opustené telo. Ako reakciu na tento fenomén premosťuje filozofiu s umením, spochybňuje estetickú autonómiou, akcentuje dematerializáciu, deskiling a miestnu špecifikáciu, nomádstvo, čím tvorí diela, ktoré vyhodnocujú proces, nie výsledok.

Autorská výstava v kurátorskej koncepcii Vladimíra Ganaja bude otvorená v sobotu 18. januára 2020 o 18. hod. v priestore Koniarne a potrvá do 29. februára 2020. Predstaví sériu konceptuálnych malieb, printov a objektov.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Adam Macko (*1989, Levoča) je absolvent Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, ateliér Maľby (prof. Stanislav Balko) a Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach, katedra Výtvarných umení a intermédií, ateliér Grafiky a experimentálnych techník (prof. Peter Rónai, akad. mal.). V rámci platformy Nová skutočnosť sa prezentoval na kolektívnych výstavách v Krokus Gallery (BA) a Stredoslovenskej galérie (BB). Pracuje ako programový riaditeľ / kurátor v EQO (priestor interaktívnej kultúry) Spišský Hrhov. Žije a tvorí v Levoči.

plagat adam macko

 

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com