Ošetrenie ZP - rozkladací stôl vyrobený v štýle Louis Philippe

Aj v roku 2019 sme sa vo veľkej miere venovali ošetreniu zbierkových predmetov. V prvom radeby sme vám radi predstavili predmet, ktorý patril do pôvodného inventára kaštieľa Andrássyovcov v Parchovanoch. Zaujímavý je predovšetkým svojím vyhotovením.

Jedná sa o rozkladací stôl vyrobený v štýle Louis Philippe z obdobia rokov 1860 - 1870. Stojí na štyroch nohách v tvare rastlinných rozvalín napojených na sústruženú stolovú vázu podopierajúcu lub stola, na ktorom je umiestnená pracovná doska. Váza je profilovaná sústružením a je rozdelená na dve časti. Na každú časť sú napojené dve nohy a jedna poistka, ktorá slúži na zaistenie stola v zloženom stave. Uprostred vázy sa nachádza samostatná piata sústružená noha, ktorá pri roztiahnutí stola stabilizuje jeho stred. Stôl sa rozťahuje pomocou drevených výsuvov s kovovými poistkami. Korpus dosky a lubu stola je zo smrekového dreva ukončený orechovou dyhou. Nohy sú vyrezávané z orechového masívu.

Stôl bol vo veľmi zlom nálezovom stave. Chýbali aj stredové dosky, ktoré sa vkladajú pri jeho roztiahnutí. Vďaka úspešnému projektu "Z každodennosti Andrássyovcov v trebišovskom kaštieli" bol aj tento predmet odborne zreštaurovaný umelecko-remeselnou dielňou ANTIK ART.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Mgr. Jakub Šnajder
Mgr. Ľudmila Šnajderová

rozkladaci stol-01

 

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com