Vytlačiť

Pozvanie na pozorovanie meteorického roja Geminidy

Práve sa nachádzame v období počas roka, kedy sa dni skracujú a noci predlžujú, preto pohľad na oblohu nám umožňuje vidieť krásne zimné súhvezdia ako sú Orión, Býk či Blíženci. Okrem nich ich spestria pri priaznivom počasí „padajúce hviezdy", čiže meteory, na ktoré je toto predvianočné obdobie bohaté.

Medzi 4. – 20. decembrom je aktívny jeden z najpravidelnejších meteorických rojov Geminidy - roj, ktorého radiant sa nachádza v súhvezdí Blíženci, je dokonca početnejší a asi aj krajší, než známejšie letné Perzeidy. Vrchol ich aktivity bude v noci z nedele 13. 12. na pondelok 14. 12. o 02:00 hod. nášho času. Prepočítaná frekvencia preletov týchto meteorov dosahuje až 150 za hodinu. Meteory je možné vidieť 4 - 5 dní už aj pred a aj po jeho maxime, aj keď ich počet nebude taký ako počas jeho vrcholu. Faktom je tiež to, že Mesiac nebude pozorovanie rušiť svojim oslnivým svitom, lebo sa bude práve nachádzať vo fáze nov.

Geminidy sú meteory strednej rýchlosti, so Zemou sa stretávajú pri rýchlosti 35 km/s. Zaujímavosťou je, že pochádzajú z asteroidu 3200 Paethon, ktorý sa na svojej výstrednej dráhe zvykne priblížiť k Slnku až do tej miery, že stráca svoj materiál, ktorý ďalej obieha po svojej dráhe. Je dosť pravdepodobné, že Paethon nie je obyčajný asteroid ale jadro vyhasnutej kométy. Okrem väčšieho počtu meteorov je tento roj zaujímavý aj tým, že obsahuje veľmi veľa väčších kusov, ktoré pri horení v našej atmosfére vyvolávajú krásne, pomalé, do zelena svietiace jasné meteorické stopy. Vďaka dennej variácii sa tie najkrajšie a najjasnejšie kúsky vyskytujú vždy skoro ráno, pred východom Slnka.

Toto úžasné nebeské divadlo môžeme vidieť každý rok začiatkom decembra, vždy keď naša Zem pri svojom obehu okolo Slnka, sa priblíži k dráhe asteroidu a svojou gravitáciou pritiahne jeho pozostatky. Aj keď súhvezdie Blíženci je na oblohe celú noc, je potrebné si nájsť tmavé miesto bez svetiel, teplo sa obliecť a prípadne si pribaliť horúci čaj na zahriatie. K tomuto vám už len prajem jasnú oblohu bez tmavých oblakov a veľa „padajúcich hviezd".

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com