Články

Vytlačiť

V Košickom kraji vznikne ďalší Andrássyovský bod

Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja 24. 5. 2021 uverejnilo na svojej Facebookovej stránke – Múzeum Trebišov svoj reprofilizovaný dizajn. Týmto odštartovalo tzv. prechodné obdobie inštitúcie, kedy sa postupne budú meniť jednotlivé marketingové a komunikačné časti múzea.

Riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra Južného Zemplína v Trebišove, Beáta Kereštanová sa vyjadrila, že týmto krokom chcú dať väčší priestor propagácii posledných obyvateľov žijúcich v kaštieli, na rod Andrássyovcov. „Toto naše rozhodnutie nie je žiadnou novinkou, keďže už dlhšie sa snažíme dať väčší priestor rodu Andrássy. Napríklad v roku 2018 sme v spolupráci s maďarskou obcou Polgárdi symbolicky spojili rodinu Gyulu Andrássyho. Neskôr sme s našim partnerom múzeom Rómer Flóris v Győri zorganizovali výstavu mladšej generácie. Veľmi dobrú spoluprácu máme aj so slovenskými múzeami, ktoré nám boli veľmi nápomocné pri tvorbe výstavy Šľachtické rody. Momentálne pracujeme na projektoch zameraných práve na tento rod."

Prvá etapa reprofilizácie v sebe zahŕňa používanie novej farby – kráľovskej modrej a vytvorenie nového loga s názvom Kaštieľ Andrássyovcov. Nové logo sa nebude používať samostatne, slúžiť bude ako dodatok muzeálneho loga pri propagácií Andrássyovských aktivít, výstav a odborných článkov a prednášok. Reprofilizácia neznamená, že inštitúcia stratí svoje doterajšie zameranie, Andrássyovcom sa venuje iba prvé poschodie kaštieľa. Múzeum chce posilniť aj svoje doterajšie výstavy ako napríklad Klenotnica rodiny Štefana Dobóa, aj budúce archeologické výstavy, Zemplín Antiqua, či hrad Parič.

„Som veľmi rád, že v našom kraji vznikne ďalší Andrássyovský bod, keďže tento rod zohral významnú rolu v dejinách tohto regiónu. Verím, že tieto novinky prilákajú do trebišovského múzea opäť viac návštevníkov, posilnia turizmus a zatraktívnia ponuku múzea," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V druhej etape vznikne nová Facebooková stránka múzea s názvom Múzeum Trebišov – Kaštieľ Andrássyovcov. Súčasná stránka Múzeum Trebišov nezanikne, bude sa však používať iba na archívne účely. K 1. 1. 2022 sa skončí prechodné obdobie a múzeum Trebišov začne oficiálne fungovať aj pod názvom Kaštieľ Andrássyovcov.

Kontaktná osoba: Mgr. Mária Čatyová
Emialova adresa: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

stale-sme-to-my-res

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com