Remeslo má modré dno sa presúva do Trebišova

Košický samosprávny kraj po prezentovaní výstavy Remeslo má modré dno v Košiciach a v Michalovciach presúva modrotlačiarenské výrobky do Trebišova. Unikátnu výstavu venovanú tradičnej slovenskej modrotlači si návštevníci budú môcť pozrieť v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína do 10. októbra.

Výstavu Remeslo má modré dno autorsky pripravilo župné Východoslovenské múzeum v Košiciach. Sprístupnená bola v lete minulého roka a aj napriek pandemickým opatreniam ju navštívilo takmer 2-tisíc ľudí. Od apríla ju mohli návštevníci vidieť v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Do Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína sa presunie 21. júna. Modrotlačiarenské výrobky budú vystavené na poschodí hlavnej budovy kaštiela Andrássyovcov.

„Výstava venovaná modrotlači bola vlani najúspešnejšou výstavou nášho krajského múzea. Zároveň bola navrhnutá na výročnú cenu časopisu Pamiatky a múzeá ako výstava roka. Aj preto sme radi, že je sprístupnená vo viacerých našich kultúrnych zariadeniach. Tradičná slovenská modrotlač je súčasťou zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Výrobky, ktoré si návštevníci môžu v rámci tejto výstavy pozrieť, sú skutočným unikátom," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Výstava je venovaná vývoju a prehľadu remeselnej výroby modrotlače v slovenskom prostredí v období od 18. do 20. storočia. Rozmanitosť vzorov svedčí o vyspelom remeselnom majstrovstve. Modrotlač na Slovensku mala svoje najväčšie zastúpenie práve v odeve a textile vidieckeho prostredia. Prispôsobovala sa aj miestnym estetickým zvyklostiam. Zásadným spôsobom ovplyvňovala celkový vzhľad oblečenia, či dekoratívneho vybavenia interiéru obytných domov slovenského ľudu.

Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska, môžu návštevníci uvidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní. Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku. Pozornosť zaujme napríklad rokoková forma Adama a Evy, či detské hračky vyrobené z modrotlačovej látky.

Módni návrhári sa v priebehu 20. storočia snažili zapojiť modrotlač aj do módnych trendov. Modrotlačiarenské vzory obohatili šatníky mnohých slovenských žien. Na túto tradíciu výroby a zdobenia látok nadviazali i niektorí súčasní návrhári, medzi nimi napríklad Matej Rabada, či Mišena Juhász, ktorých návrhy majú svoje zastúpenie aj na výstave Remeslo má modré dno.

Výstava bude v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína sprístupnená do 10. októbra 2021.

Kontaktná osoba: Mgr. Miroslava Gáborová
Emailová adresa: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

plagat remeslo ma modre dno

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com