Vytlačiť

Poľnohospodárske stroje a mechanizmy

Expozícia bola otvorená v roku 1988. Dokumentuje poľnohospodárske stroje a mechanizmy z konca 19. a prvej polovici 20. storočia. Je umiestnená v zadnom dvore v adaptovanej budove. Prehliadka expozície s odborným výkladom trvá 15-20 minút.

Poľnohospodárskym strojom dovážaným k nám zo zahraničia (Anglicka, Nemecka) úspešne konkurovali československé typy Škoda, Praga, Wikov i Svoboda. Veľkú pozornosť u návštevníkov vzbudzujú stacionárne spaľovacie motory využívané na pohon mláťačiek, rezačiek, píl a iných mechanizmov.

Nachádzajú sa tu stabilné motory firiem: Deutz, Pluto, Bratři Paříkové, Bratři Smrčkové, Lorenz a iné. Osobitne cenná je časť venovaná historickým traktorom, kde sa nachádza jediný, na našom území zachovaný traktor Lanz Bulldog vyrobený nemeckou firmou Lein v Mannheime. Práve tento traktor sa využíval na orbu grófskych majerov Almássyovcov v Hrani. Dnes je jedinečnou technickou pamiatkou múzea. Veľkú pozornosť si zaslúži aj americký traktor Fordson vyrobený v Detroite. Bol to jeden z najpoužívanejších traktorov na našich poliach v rokov prvej ČSR. Medzi technické pamiatky patrí aj historický traktor Deutz, vyrobený v Kolíne nad Rýnom. Veľmi zaujímavý je prvý povojnový traktor Svoboda diesel kar, ktorý vystriedala Škoda 30 a vývojový rad Zetorov.

Všetky tieto poľnohospodárske stroje sú už len spomienkou na doby minulé. U mnohých vzbudzujú pocit nostalgie a vďaky za to, že sa ich podarilo zachovať pre budúce generácie.

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com