Zemplínske krojované bábiky

Bábiky patria k najstarším hračkám v dejinách ľudstva. Poznali ich už v Egypte, starovekom Grécku alebo i v Ríme. Prvé z nich boli vyrobené z hliny, vosku, plátna a neskôr i z dreva. Drevené bábiky sa v stredoveku poťahovali rôznymi druhmi sadry alebo vosku, aby čo najhodnovernejšie pripomínali malé kópie dievčat. Vlásky sa vyrábali spočiatku z ovčej vlny alebo konope. Veľký prínos pre výrobu bábik predstavujú výrobcovia parochní, ktorí zapúšťali i skutočné vlásky do bábiky tak, aby vydržali drobné úpravy pri hraní.

Stále vyššie nároky zákazníkov na výrobu bábik vytvárali tlak na výrobcov, aby boli dokonalejšie a krásnejšie. Bábiky odzrkadľovali vždy módu v jednotlivých krajinách, v dobe svojho vzniku a podobne je tomu aj dnes.

Predstavujeme Vám bábiky v zemplínskom kroji, ktoré si môžete zakúpiť v kaštieli Andrássyovcov v Trebišove. Cena za jeden kus je 60,-€.

V ľudovej kultúre mali krojované bábiky veľký význam hlavne pre budúce nevesty. Kedysi sa takéto bábiky zhotovovali výslovne pre tento účel. Krojovaná bábika, ktorú nevesta dostala počas sobáša sa stala akýmsi symbolom prelomu v živote ženy. Kroj bábiky jej mal pripomínať rodnú zem; miesto, kde sa narodila. Tieto bábiky sú krásnymi zberateľskými kúskami. Ľudia ich venujú svojim známym v zahraničí, aby nikdy nezabudli na svoje korene, na svoj pôvod.

Text: Mgr. Miroslava Gáborová


zemplinske krojovane babiky

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com