Z pokladov bojnického zámku

tv_pokladbojnice

Srdečne Vás pozývame na vernisáž výstavy "Z pokladov bojnického zámku", ktorá sa uskutoční 6.júna 2012 o 18:00  vo výstavných priestoroch EMELET na poschodí trebišovského kaštieľa

 

 

tv_pokladbojnice

Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice sídliace v Národnej kultúrnej pamiatke Zámok Bojnice patrí k najkrajším a najnavštevovanejším zámkom v strednej Európe. Ročne jeho bránou prejde okolo 250 tisíc domácich a zahraničných návštevníkov. Múzeum si každého návštevníka váži a snaží sa mu vychádzať v ústrety. Preto sa vedenie múzea rozhodlo, že za svojim bývalým i budúcim návštevníkom odvďačí tak, že ich nebude pozývať iba do Bojníc, ale príde priamo za nimi do všetkých regiónov Slovenska. Ako prvých navštívi SNM – Múzeum Bojnice milovníkov umenia a starožitnosti v centre južného Zemplína v Trebišove, kde sídli Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Na výstave „Z pokladov bojnického zámku“ múzeum predstaví viac ako dvesto unikátnych zbierkových predmetov z oblasti výtvarného umenia a umeleckého remesla. Budú to prevažne drobnejšie artefakty, ktoré návštevníci bojnického zámku bežne neuvidia, keďže sa nachádzajú v jeho depozitároch spolu s ďalšími vzácnymi exponátmi. Z výtvarného umenia určite najviac zaujme ikona Tichvinskej Matky Božej s perlami. Zaujímavé sú aj doteraz nevystavované drobné kresby a grafické listy. Zo sochárskych diel na výstave napríklad bude gotická soška Panny Márie s dieťaťom, malební anjelici Dionýza Stanettiho, ako aj  busta Beatrix od francúzskeho sochára Juliena Causse. Ďalej návštevníci uvidia český a viedenský porcelán, taliansku majoliku, habánsku fajansu i nemeckú kameninu. Nebude chýbať ani sklo, striebro a hodiny. Z menších predmetov zaujme cestovný príbor, ako aj kazeta s potrebami na šitie. Mnohých upútajú aj palné a chladné zbrane. Jedinečné sú najmä meče z pôvodného majetku posledného šľachtického majiteľa bojnického zámku grófa Jána Pálfiho. Bol švagrom Emanuela Andrášiho, po ktorom je v trebišovskom okrese pomenovaný Manov kanál privádzajúci vodu z Tople pri Božčiciach do trebišovského cukrovaru. 

Výstava bude slávnostne otvorená 6. júna o 18,00 hod. v priestoroch trebišovského kaštieľa a návštevníci ju budú mať možnosť vidieť do 29. júla 2012.

 

Srdečne Vás všetkých pozývame



Kontakt: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

M. R. Štefánika 257/65

075 01 Trebišov

Tel. : 056/6722234

e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

web: www.muzeumtv.sk

 

 



Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
Srdečne Vás všetkých pozývame
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com