Ján Hanák - Výber z tvorby

tv_hanak

Srdečne Vás pozývame na vernisáž výstavy "Ján Hanák - Výber z tvorby", ktorá sa uskutoční 14.júna 2012 o 17:00  vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa

 

 

tv_hanak

Výstava Ján Hanák – Výber z tvorby 2001 – 2011 mapuje ostatných desať rokov maliarskej tvorby scénografa Jána Hanáka. Je akousi malou retrospektívou predstavujúcou médium závesného obrazu ako hlavný výstup umelcových tvorivých aktivít v súčasnosti. Môžeme ich v skratke charakterizovať ako tematický rôznorodý celok, formálne na seba nadväzujúcich pohľadov na realitu vnímanú „okom“ scénografa, teda vsádzajúcu svet na divadelné pódium. Pri dôkladnejšom čítaní Hanákových olejomalieb, koláží a kombinovaných techník, nachádzame reakcie na stále aktuálne spoločensko- kultúrne témy. Problematika „divokého kapitalizmu“, respektíve hladu po majetku a peniazoch, chamtivosť a na druhej strane chudoba, bieda aj hlad sa premietajú do názvov obrazov ako Smäd, Hlad Deti ulice, Výstrel Apokalypsa Korida.

Hanák precízne komponuje figúry ľudí a zvierat do dynamických zoskupení až zhlukov víriacich v obraze reálnych ale aj fantazijných krajín a interiérov. Mnohokrát sa tu objavuje spätosť so scénografiou, keď jednotlivé plány malieb sú akýmisi od seba vzdialenými alebo nad sebou zavesenými divadelnými javiskami. Divák je tak konfrontovaný s autorovou realitou, či inak „nadrealitou“ a vo výtvarnom slovníku surrealizmom, ktorý je Hanákovej tvorbe blízky. Scény síce nie sú prázdnymi námestiami Giorgia de Chirico a nie sú ani plné roztápajúcich sa hodín či horiacich žiráf Salvádora Dalího, no bez prehnaného pátosu predstavujú plagáty či pozvania na divadelné predstavenia do mysle autora.

Ján Hanák sa narodil 17. februára 1931 v Bánovciach nad Bebravou v rodine výtvarníka Bohumila Hanáka. Študoval na Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave, Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave u Gustáva Mallého a Kolomana Sokola a figurálnu maľbu v ateliéri Jána Mudrocha na novozaloženej Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Jeho štúdia vyvrcholili na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Postupne pracoval ako scénograf v Štátnom divadle v Košiciach, v Slovenskom národnom divadle a na Novej scéne v Bratislave ako aj v mnohých regionálnych divadlách na Slovensku i v Zahraničí.

 

Michal Štofa


Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
Srdečne Vás všetkých pozývame
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Kto je Online

Práve tu je 10 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com