Krása čierneho remesla

Srdečne Vás pozývame na výstavu "Krása čierneho remsla", ktorá sa uskutoční v dňoch 6.8 2012 - 30.9.2012 hod.vo výstavných priestoroch DVORANA na prízemí trebišovského kaštieľa

tvpozvanka

 

Juraj Kačurák sa narodil v roku 1978. Jeho rodiskom je obec Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou. Absolvoval Stredné odborné učilište stavebné, odbor umelecko – remeselné spracovanie kovov v Košiciach. Už ako 16 ročný sa stal členom Klubu neprofesionálnej výtvarnej tvorby pri Hornozemplínskom osvetovom stredisku vo Vranove nad Topľou. V počiatkoch sa venoval výtvarnej tvorbe. So svojimi olejmi a pastelmi, na ktorých prevažovala abstrakcia, sa prezentoval na okresných, krajských i celoslovenských súťažiach. Na okresnej súťaži v roku 1994 sa umiestnil na 3. mieste.

Z mladíckej nerozvážnosti sa po absolvovaní školy vyjadril, že s kováčstvom nikdy viac nechce mať do činenia. Neskôr zistil, že zanechať remeslo by bola veľká škoda.  Neustále sa vracal k myšlienke zriadiť si svoju vlastnú kováčsku dielňu. V roku 2002 sa jeho sny a túžby splnili, keď v rodnej obci, v dome svojich rodičov si takúto „šmikňu“ zriadil.

V nasledujúcich rokoch upúšťa od maliarskej tvorby a stále viac sa prikláňa k umeleckému kováčstvu. Juraj Kačurák prísne dodržiava a zachováva tradičné postupy v kováčskej výrobe. Každý jeho výrobok je autentický, zhotovený ručne na kováčskej vyhni. Začiatky neboli ľahké. Základy síce získal v škole, no chýbali mu skúsenosti. Dodnes ďakuje za cenné rady starým kováčskym majstrom. Nasledovali tri roky tvrdej práce, po ktorých stále neprichádzali také výsledky, aké by si prial. Do povedomia ľudí sa dostal vďaka výstavám venovaným ľudovým remeslám, ale i účasťou na rôznych remeselných jarmokoch poriadaných mestami a obcami v regióne.

Vystavoval na kolektívnych súťažných výtvarných výstavách v HZOS vo Vranove nad Topľou. Bol účastníkom celoslovenskej súťaže Výtvarné spektrum v Humennom. Zapája sa do rôznych aktivít poriadaných Hornozemplínskym osvetovým strediskom vo Vranove nad Topľou, ako je Šaffova ostroha (Dlhé Klčovo) a Slávnosti remesiel pod hradom Čičva (Sedliská, miestna časť Podčičva). Svoje kováčske umenie predviedol aj v humenskom skanzene v rámci ukážok ľudových remeselných techník a výrobných postupov. Svoju tvorbu prezentoval nielen na Slovensku (medzinárodný workshop v Bratislave, projekt Vranov – Domaša), ale i v Čechách (Liberec, Jablonec nad Nisou), v Poľsku (Rzseszów) a na Ukrajine. Pri príležitosti 740. výročia prvej písomnej zmienky o meste Vranov nad Topľou bol spoluautorom návrhu pamätnej mince. V súčasnosti pre veľkú zaneprázdnenosť a vyťaženosť sa súťaží zúčastňuje menej.  

 Juraj Kačurák je pracovitý, húževnatý, precízny. V umeleckom kováčstve zásadne presadzuje vlastnú tvorbu na základe vlastných výtvarných návrhov. Jeho tvorba nespočíva len vo výrobe úžitkových predmetov, ale je zameraná aj na umelecko – dekoratívne výrobky, ako sú rôzne sochy, kvety a podobne. V súčasnosti sa venuje tvorbe rôznych sakrálnych predmetov, ktoré tvoria výzdobu chrámov v Trebišove, Vranove nad Topľou a Ľutine.

 

Výstavu jeho tvorby s názvom „Krása čierneho remesla“ si môžu návštevníci pozrieť v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína od 6. augusta 2012 do 30. septembra 2012 vo výstavných priestoroch DVORANA na prízemí.

 

 

 

    

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
Srdečne Vás všetkých pozývame
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Kto je Online

Práve tu je jeden návštevník a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com