Chlebom a vínom

  • Kde: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
  • Kedy: 29.8.2013


chav 2013 -67

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove- tlačová správa/
Chlebom a vínom

Na sklonku letných prázdnin sa v areáli Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Trebišov uskutočnilo deviate z 13 kľúčových TOP podujatí vrámci programu TERRA INCOGNITA- Krajina Nespoznaná. Podujatie CHLEBOM A VÍNOM bolo podporené aj projektom TOKAJ JE LEN JEDEN. Festival prilákal pred trebišovský kaštieľ návštevníkov, ktorí si sem prišli pozrieť ukážky príbehov, viažucich sa k dožinkám, oslave úrody a k rodnému zemplínskemu regiónu.
Múzejníci sa pomyselne preniesli do 19. storočia, kde si všetci prítomní mohli vyskúšať prácu na starých poľnohospodárskych strojoch. Predvedené bolo mlátenie cepmi i mláťačkou so stabilným motorom. Záujemcovia, ktorí chceli okúsiť kedysi tradičnú prácu, mali možnosť vyrobiť múku na stredovekom žarnove.
Jedinečným zážitkom bolo pečenie v tradičnej peci. Účastníci sa do tejto činnosti sami zapojili a upiekli si vlastný peceň chleba. Na festivale prebiehala aj prezentácia tokajského vinohradníctva a vinárstva, kde všetci výrobcovia na Tokaji ponúkali svoje vína. Prebiehali aj rôzne súťaže, jednou z nich bola súťaž o najlepšie víno. Najviac hlasov získala výrobná vinárska firma Tokaj Macik Winery s.r.o. Návštevníci sa zapojili aj do atraktívneho pletenia lana na ručnom spletacom stroji z 19. stor.
Ruky šikovných ľudových remeselníkov potešili oko nejedného diváka. K obdivu bolo vystavené plisovanie sukien Janky Jakabovej, kováčska vyhňa p. Eperješiho, zdobenie medovníčkov p. Evou Sojčákovou a Evou Baňackou, či vyrezávanie umeleckých skvostov Jánom Kešeľom.

Na pravé poludnie sa predviedlo Kulinárium. V ponuke boli rôzne kulinárske špeciality, ktoré umožnili ochutnať a porovnať tradičnú i súčasnú gastronómiu. Členky folklórnej skupiny Kľečenovčanka varili lekvár a žienky zo Slivníka nám prezradili recept na tradičnú /zemplínsku/ kukuričnú zamešku. Súčasné kuchárske umenie predstavil Košických klub kuchárov a cukrárov.
Deťúrencom patrila rozprávková krajina Haliganda, nafukovací hrad, zažili mini ZOO a večer získali najmenší Trebišovčania sľúbenú sladkú odmenu za vínnu mušku Stvetlušku, ktorá svojim lampášikom rozsvietila Andrássyho kaštieľ.

O16-tej hodine predseda Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenko Trebuľa odovzdal kľúč a štafetu, symboly kľúčových podujatí Terra Incognita, primátorovi mesta Trebišov Ing. Mariánovi Kolesárovi. Všetci účastníci sa zabávali a prežili príjemný čas oddychu s históriou a tradíciou. Rozdané tombolové ceny vyčarili úsmev na tvárach výhercov.
Počas celého dňa si Trebišovčania i hostia vychutnávali bohatý kultúrny program, v ktorom zazneli piesne folklórnej skupiny Parchovianka a folklórnej skupiny Žipovčan. Vystúpil známy košický FS Železiar, acapela FreeVoices a zavŕšenie festivalu patrilo hudobnej skupine CHIKI LIKI TUA.

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com