Slzy slovenskej lipy

  • Kde: Výstavné priestory Múzea Regionalneho v Jasle
  • Kedy: 15.7.2014  -  5.9.2014

jaslol 2014 060

 

/Tlačová správa, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove/

 

V utorok, 15. júla 2014 sme v Regionálnom múzeu v Jasle slávnostne otvorili výstavu vzácnych drevorezbárskych diel Jana Kešeľa a fotografií Jozefa Danka s názvom Slzy slovenskej lipy. Obaja šikovní umelci, zamestnanci Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove si svoj voľnočasový koníček pestujú už pár rokov.

Tvorba umeleckého rezbára Janka Kešeľa je poznačená inšpiráciou hlavne v prírode, v poslednej dobe sa nevyhýba ani tvorbe so sakrálnou tematikou. Drevorezbárstvo je podľa neho práca, ktorá pretvára drevo na celoživotného spoločníka, ku ktorému sa môže človek vracať. Inšpirujúce prostredie, dostatok vhodného materiálu, remeselná zručnosť a hlavne láska k prírode a drevu viedlo autora Janka Kešeľa kpráci, v ktorej detail a cit nesmú chýbať. 

Jozef Danko k fotografii „pričuchol“ už ako malý chlapec na fotografickom krúžku. Jeho životnú túžbu- fotografovať a vieru vo fotografovanie v ňom podporil profesionálny fotograf Vladislav Machal, ktorý ho zamestnal ako reportážneho fotografa vo svojom štúdiu. Výstava je veľmi zaujímavá a jedinečná originalitou záberov. Dúfame, že u návštevníkov nášho partnerského múzea zanechá neopakovateľné pocity.

 Výstava potrvá do 5. septembra 2014.   

 

 

Vernisáž výstavy liturgických kníh v Trebišove
Trebišov (17.3.2013) Po úspešnej výstave liturgických kníh a predmetov v Michalovciach, sa v kaštieli trebišovského múzea uskutočnila nová vernisáž tejto putovnej výstavy. Organizátormi výstavy s názvom Múdrosť v kresťanskej histórii ukrytá bol Spolok sv. Cyrila a Metoda v spolupráci s Múzeom a kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove. Podujatie za hojnej účasti otvorila riaditeľka múzea Mgr. Beáta Kereštanová a cirkevnoslovanským spevom spestril Zbor sv. Michala archanjela z gréckokatolíckej farnosti v  Trebišove. Kurátor výstavy doc. Michal Hospodár vo svojom príhovore uviedol skutočnosť, že v Jubilejnom cyrilo-metodskom roku si aj cez vystavené exponáty lepšie uvedomujeme hodnotu viery a jej kontinuitu počas stáročí. Výstava obsahuje cca. 60 kníh, najmä liturgicky zdobených evanjeliárov, ale aj služobníky, trebníky, zborníky a knihy s historickou problematikou. Najvzácnejším exponátom je tzv. Baškovský evanjeliár, pochádzajúci z 15. stor. z Baškoviec pri Sobranciach. Obsahom výstavy sú aj vzácne sakrálne obrazy od M. Rogovského, M. Munkácsa a M. Klimčáka. K liturgickým predmetom na výstave možno priradiť aj niekoľko krížov, pozlátené čaše, antimenziony a vzácnu plaštenicu z Ruskoviec z roku 1799. Ojedinelým doplnkom výstavy je historické kreslo s erbom rodu Čákyovcov. Časť knižných exponátov požičala aj rímskokatolícka farnosť v Trebišove. V závere svojho príhovoru M. Hospodár vyzdvihol múdrosť  našich predkov, ktorí dokázali oplodniť svoj život kresťanskou vierou a z nej prameniacou kultúrou. Osudy Baškovského evanjeliára prítomným predstavil krátky filmový dokument. Podrobnosti k vystavovaným exponátom objasnil o. Mgr. Matúš Marcin.
Zaujímavosťou výstavy je, že väčšina kníh sa objavila takmer náhodne pri terénom výskume. Zásluhou Spolku boli tieto knihy odborne zreštaurované a sprístupnené širšej verejnosti. Výstava dokumentuje, že v 15.-18. stor. bola u našich predkov pomerne dobre rozvinutá  byzantská liturgická tradícia, ktorej pokračovateľmi sú dnešní gréckokatolíci.  Výstava potrvá do začiatku júna.
Michal Hospodár
 
 

 

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com