Beseda s herečkou Táňou RADEVA

  • Kde: Zrkadlová sieň na poschodí trebišovského kaštieľa
  • Kedy: 9. 7. 2014 o 18.00 hodine 

 

radeva 2014 014

 

Trebišovský kaštieľ navštívila, 9. júla 2014, známa slovenská herečka Táňa Radeva. Pani Radeva je rodená Zemplínčanka a cestu k nám neváhala merať až z Bratislavy so svojím manželom, akademickým maliarom, Miroslavom Radevom. Na stretnutie s ňou prišlo mnoho Trebišovčanov. Návštevníci múzea sa mohli s uznávanou herečkou porozprávať na besede. Známa herečka hovorila o svojich hereckých začiatkoch, o mladých talentovaných žiakoch, ktorým posúva svoje vlastné profesné skúsenosti. Poodhalila niečo aj zo samotného nakrúcania seriálov, ale rovnako prezradila aj to, ako to vyzerá, keď ju na ulici spoznajú a oslovia ju. Pani Táňa sa s nami podelila o mnohé úsmevné príbehy a zážitky, ktoré jej priniesol sám život. Vtipné pikošky vznikajú aj pri celodennom dabovaní a vysvetlila nám aj to, čo hercovi prináša, v bežnom každodennom živote, naučený text slučiek, či divadelných inscenácií. J  Hrdá Zemplínčaka si s láskou a slzičkami v očiach pospomínala na detstvo, ktoré strávila v našom kraji, na všetkých známych, priateľov, ale i na dávne školské časy a svojich pedagógov. Účastníkom besedy sa priznala ako to vlastne bolo s jej rozhodovaním stať sa herečkou. Ozaj, vedeli ste, že nebyť latentného odoslania prihlášky slečny Červeňákovej na VŠMU, bola by dnes z herečky pani doktorka? 

Príjemné stretnutie so skromným, duchom veľmi bohatým a láskou prekypujúcim človekom, akým pani Táňa Radeva bezpochyby je, bolo pre návštevníkov Zrkadlovej siene nášho múzea skutočným „zážitkom“.   

 O tom, že herečka svojich rodákov doslova miluje, svedčí aj odkaz a pozdrav, ktoré im úprimne a zo srdca zaslala: „Vážte si, samých seba, ľudí okolo seba, vážte si, keď ste zdraví, keď máte blízkych pri sebe. Ľúbim vás a šických pozdravujem, východniarov, Ja, vaša, Táňa Radeva- Červeňačka!“  

Slovenská herečka Tatiana Radeva sa narodila v roku 1957 v Michalovciach. Po základnej a strednej škole vyštudovala Divadelnú fakultu Vysokej školy muzických umení v Bratislave v roku 1980. Od tohto roku sa stala členkou činohry prešovského Divadla Jonáša Záborského. Tu sa predstavila divákom v roli Niny /Čechov – Čajka/, Aksini /Šolochov - Tichý don/, Mimo /Čapek - Loupežník/, Katarína /Shakespeare - Zkrotenie zlej ženy - cena za herecký výkon na Divadelnej Nitre.   

 

Od roku 1984, keď ukončila svoje angažma  v Prešove, sa stala členkou činohry Štátneho divadla Košice v rokoch 1984 až 1995. Práve tu si rozšírila početnú radu postav o ďalšie herecké role. Od roku 1990 sa venovala pedagogické činnosti na Štátnom konzervatóriu v Košiciach - obor pohybovo-herecká výchova. Od 1998 až 2006 prednášala hereckú tvorbu na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a od septembra 2006 vyučuje na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave. Ako herečka získala po odchode z Košíc herecké angažmá v činohernom súbore Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktoré ukončila v roku 1997.     

 

Hosťovala i na ďalších slovenských divadelných scénach - Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, na Nové scéne v Bratislave. Od roku 1977 spolupracuje s STV Bratislava a Košice. V roku 2005 vytvorila postavu Marty v televíznom filmu Ticho a dostal za tento výkon výroční cenu slovenské filmové kritiky OGRIC 2006. Významná je aj jej viac než tridsaťročná úzka spolupráca so Slovenským rozhlasom. Pani Radeva dlhé roky vystupuje aj ako dabérka. Jej najslávnejšou postavou je novinárka Murphy Brownová. Účinkuje v mnohých divadelných hrách a veľmi dobre sa zhostila i úlohy Violy Petránskej v úspešnom slovenskom seriáli Búrlivé víno.   

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/
 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, Kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja uskutočnilo dňa 25. apríla 2013 o 17:00 hod. vo výstavných priestoroch Galéria v trebišovskom kaštieli dvojvernisáž, ktorá bola venovaná dvom krásnym výstavám a to výstave akademického maliara Yuriya Bodnara a umelkyne Márie Majerčíkovej.
Zúčastnili sa jej okrem autorov oboch výstav, ich rodinných príslušníkov, priateľov a našich návštevníkov aj významné osobnosti umeleckého a spoločenského života.
Kurátorkou výstavy „Symfónia premien“ ukrajinského umelca bola Olexandra Bodnarová, historička umenia. Svojou prítomnosťou poctil naše múzeum aj vedúci odboru kultúry Zakarpatského kraja na Ukrajine, Yuriy Gľeba ako aj akademický maliar Štefan Bubán.
Akademický maliar Yuriy Bodnar žije v Užgorode na Ukrajine. Je členom Národného zväzu umelcov Ukrajiny. Jeho prezentovaná tvorba je zameraná na monumentálnu a komornú maľbu krajiny, mestskej veduty so zakomponovaným fragmentom.
V jeho výstavných obrazoch nejde ani tak o realistické, ale skôr o filozofické stvárnenie sveta, ktoré tak dáva jeho obrazom hlbší, hlavne citeľný duchovný rozmer.
Výstava výtvarných diel ukrajinského maliara Yuriya Bodnara potrvá do 26. mája 2013.
 
Druhá časť vernisáže bola venovaná autorke výstavy s názvom „Hodvábny svet“, Márií Majerčíkovej. Autorkina tvorba je hlavne o cítení materiálov. Kreslí olejovými a akrylovými farbami ma maliarske plátno, ale aj na iné materiály. Sú nimi sklo, textil, kameň, drevo, či hodváb. A práve po ňom maliarka pomenovala svoju výstavu.
Všetky symboly v jej umeleckých dielkach sú odrazom vnútorného sveta a myšlienok autorky. Inšpiráciu čerpá v nevyčerpateľnej zásobe tvarov a farieb prírody. Kreslenie je pre umelkyňu relaxom a formou nabíjania energie.
Vo výstavných vitrínach nájdu návštevníci nášho múzea kravaty, dáždniky, letné šaty, šatky, tričká a ďalšie nositeľné veci s osobitným štýlom autorkiných precítených prác.
Ako sama uvádza, ak sa jej jedinečné práce stretnú s kladnou odozvou, umelkyni to dáva pocit naplnenia.
Výstavu Márie Majerčíkovej si môžete pozrieť do 17. júna 2013.
 
 
 
 

 

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com