Jubilejný XX. Gorazdov Ekumenický festival sakrálnych skladieb

  • Kde: Výstavný priestor GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa
  • Kedy: 25. 5. 2014 

 

gorazd 2014 -41

 

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/
 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, Kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja uskutočnilo dňa 25. apríla 2013 o 17:00 hod. vo výstavných priestoroch Galéria v trebišovskom kaštieli dvojvernisáž, ktorá bola venovaná dvom krásnym výstavám a to výstave akademického maliara Yuriya Bodnara a umelkyne Márie Majerčíkovej.
Zúčastnili sa jej okrem autorov oboch výstav, ich rodinných príslušníkov, priateľov a našich návštevníkov aj významné osobnosti umeleckého a spoločenského života.
Kurátorkou výstavy „Symfónia premien“ ukrajinského umelca bola Olexandra Bodnarová, historička umenia. Svojou prítomnosťou poctil naše múzeum aj vedúci odboru kultúry Zakarpatského kraja na Ukrajine, Yuriy Gľeba ako aj akademický maliar Štefan Bubán.
Akademický maliar Yuriy Bodnar žije v Užgorode na Ukrajine. Je členom Národného zväzu umelcov Ukrajiny. Jeho prezentovaná tvorba je zameraná na monumentálnu a komornú maľbu krajiny, mestskej veduty so zakomponovaným fragmentom.
V jeho výstavných obrazoch nejde ani tak o realistické, ale skôr o filozofické stvárnenie sveta, ktoré tak dáva jeho obrazom hlbší, hlavne citeľný duchovný rozmer.
Výstava výtvarných diel ukrajinského maliara Yuriya Bodnara potrvá do 26. mája 2013.
 
Druhá časť vernisáže bola venovaná autorke výstavy s názvom „Hodvábny svet“, Márií Majerčíkovej. Autorkina tvorba je hlavne o cítení materiálov. Kreslí olejovými a akrylovými farbami ma maliarske plátno, ale aj na iné materiály. Sú nimi sklo, textil, kameň, drevo, či hodváb. A práve po ňom maliarka pomenovala svoju výstavu.
Všetky symboly v jej umeleckých dielkach sú odrazom vnútorného sveta a myšlienok autorky. Inšpiráciu čerpá v nevyčerpateľnej zásobe tvarov a farieb prírody. Kreslenie je pre umelkyňu relaxom a formou nabíjania energie.
Vo výstavných vitrínach nájdu návštevníci nášho múzea kravaty, dáždniky, letné šaty, šatky, tričká a ďalšie nositeľné veci s osobitným štýlom autorkiných precítených prác.
Ako sama uvádza, ak sa jej jedinečné práce stretnú s kladnou odozvou, umelkyni to dáva pocit naplnenia.
Výstavu Márie Majerčíkovej si môžete pozrieť do 17. júna 2013.
 
 
 
 

 

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com