Víno a kraslice

  • Kde: Výstavný priestor GALÉRIA, EMELET a DVORANA v interiéri trebišovského kaštieľa
  • Kedy:  13.4.2014  od 14:30 hod. 


kvetnanedela 2013 066

 

V Kvetnonedeľné popoludnie na podujatí VÍNO A KRASLICE bolo v našom Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína slávnostne otvorené turistické informačné centrum. Mesto Trebišov je vstupnou bránou vinohradníckej oblasti Tokaj. V novom centre na prízemí Andrássyho kaštieľa získajú návštevníci všetky dostupné informácie o vychýrenom Tokaji.  

Turistické informačné centrum v trebišovskom kaštieli vzniklo vďaka projektu „TOKAJ JE LEN JEDEN“, ktorý  podporil švajčiarsky  finančný mechanizmus. Realizátorom projektu je Združenie Tokajská vínna cesta. Jeho členom je aj Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, v ktorom nové centrum sídli. Novozriadené infocentrum záujemcom ponúkne balíčky služieb, ktoré im pomôžu čo najefektívnejšie stráviť čas v známej vinohradníckej oblasti a v zemplínskom regióne. Ponuka spája kvalitné tokajské víno s tradičnými špecialitami regiónu a športovými aktivitami na cykloturistických trasách. 

Informačné centrum bude poskytovať informácie z nášho regiónu o kultúrnych a prírodných pamiatkach, o výrobcoch vína, o možnostiach ubytovania, o možnostiach stravovania, o možnostiach vínnej turistiky, agroturistiky, využitia voľného času, cyklotrás, navigačného informačného systému.

V prevádzke bude turistické infocentrum šesť dní v týždni, teda okrem soboty, a to v čase otváracích hodín múzea. Poskytovať informácie v ňom budú lektorky trebišovského múzea, ktoré budú zároveň i pracovníčkami novozriadenej infokancelárie. Ďalšie informačné centrum aj s možnosťou ubytovania a kempovania vznikne v projekte Tokaj je len jeden v Čerhove. Jeho súčasťou bude i predajňa domácich špecialít, či konferenčná degustačná miestnosť. Od polovice roka 2015 si turisti nájdu na webovej stránke tvc.sk (tokajskej vínnej cesty) 3D vizuálne prehliadky s GPS sprievodcom po Tokaji a  GIS mapy, ktoré umožnia vyhľadať presnú trasu smerovania návštevníka.

Počas kvetnonedeľného popoludnia čakala na návštevníkov exkluzívna prvá zážitková jazda po areáli parku Andrássyho kaštieľa na vynovenom historickom traktore s vlečkou z roku 1957, ktoré múzeum uchováva vo svojej expozícií. 

Účastníci podujatia sa mohli v tento deň inšpirovať tradičnými i modernejšími technikami zdobenia veľkonočných kraslíc a dekorácií na tvorivej dielni, v ktorej prezentovali výrobcovia svoju trpezlivú prácu už siedmy rok.  

 Po úspešnej minuloročnej spolupráci s Cirkevnou Strednou odbornou školou sv. Jozafáta v Trebišove sa v našich priestoroch výstavnej siene Galéria zrealizoval 2. ročník medzinárodnej súťaže vo veľkonočnom stolovaní, ktorej podtémou bolo „Vítanie jari“.  Účastníkmi 2. ročník súťaže Veľkonočné variácie na tému 2014: „Vítanie jari“ – zvyklosti, tradície, stolovanie, jedlá a nápoje boli:

-          CSOŠ sv. Jozafáta – hotelová akadémia

-          CSOŚ sv. Jozafáta – hostinský, -á

-          Družstvo z Poľska

-          Družstvo z Ukrajiny

    Každé družstvo pozostávalo z dvoch členov. Jeden súťažiaci pripravoval miešané nápoje a spoločne potom chystali slávnostnú tabuľu, na ktorej nesmeli chýbať studené tradičné regionálne jedlá.   Filozofiou súťaže je vnímaná tímová spolupráca žiakov. To znamená, že žiaci si počas prípravných prác mali navzájom pomáhať, úlohy prezentovali jednotlivo, ale ohodnotený bol tím, ako dvojica za konkrétnu školu. Cieľom bolo motivovať žiakov  k zvýšenej kreativite pri prestieraní a stolovaní a hľadať možnosti spojenia tradičných prvkov v stolovaní s modernými. Súčasťou tabule bolo i zostavenie slávnostného obedového menu pri rešpektovaní témy.   Domáci i zahraniční súťažiaci pristupovali zodpovedne k celej súťaži, čoho dôsledkom boli zaujímavo a esteticky pripravené veľkonočné tabule. Preto sa porota rozhodla udeliť 2 druhé miesta, jedno prvé miesto, ocenenie riaditeľa školy i riaditeľky Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína. Hlasovať za najkrajšiu tabuľu mohla aj verejnosť, ktorá najviac ocenila tabuľu žiakov hotelovej akadémie Cirkevnej strednej odbornej školy sv. Jozafáta. Č astníci degustovali tokajské vínko a chutnali ponúkané veľkonočné dobroty. O veselú náladu sa postarala Folklórna skupina Trebišovská Orgonina i speváčky z folklórneho súboru Železiar, ktoré svojím ľudovým spevom spríjemňovali sviatočné chvíle.   

 
Prezentované techniky zdobenia kraslíc sú rôzne, od tých tradičných cez netradičné až po kombinované. Typické a najviac rozšírené zahŕňajú voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a oblepovanie perlovkou, farebným papierom, obväzovanie rastlinami a farbenie v odvare z cibuľových šupiek.
 
Z netradičných môžeme vidieť opaličkovanie, zdobenie voskom, leptanie kyselinou, zdobenie farbami, zdobenie perom na enkaustiku, oblepovanie semienkami, obhačkovanie, zdobenie tušom, oblepovanie papierom, oblepovanie stužkami, zdobenie zlatými detailmi a prelamovanie, oblepovanie šnúrkami, či oblepovanie prámikmi.
Veľkú pozornosť púta aj krakelovanie, dekupáž, či patchworková technika. Vitríny so súťažnými kraslicami vhodne dopĺňajú rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou.
 
Tohtoročná výstava veľkonočných ozdôb a kraslíc bude spestrená sprievodnými podujatiami. Tých sa môžu návštevníci zúčastniť na Kvetnú nedeľu 24. marca 2013 od 14.30 - 17.00 hod., kedy bude, v priestoroch trebišovského kaštieľa, prebiehať tvorivá dielňa v zdobení veľkonočných vajíčok. Kreativitu prídu záujemcovia ukázať nielen v zdobení kraslíc, ale aj medovníkov; vyrábať budeme jarné kvety z krepu, pletené dekorácie z papiera, či pliesť vŕbové korbáče. Konať sa bude v tento deň aj medzinárodná súťaž vo veľkonočnom stolovaní, ktorá bude spojená s ochutnávkou kvalitných tokajských vín a ukážkou zvykov spojených s veľkonočnými sviatkami.
 
Výstava je už tradične predajná. Hostia sa môžu inšpirovať a kochať krásou prepracovaných techník veľkonočných kraslíc, rôznych dekorácií a domácich vlastnoručných výrobkov spojených s jarnými sviatkami. To všetko do 21. apríla, kedy bude výstava vyhodnotená a  ukončená.

 

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com