Plačky pod krížom

  • Kde: Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho
  • Kedy: od 26.3.2014  

 

placky2 2014 -42

 

Vzácna a plnohodnotná spolupráca medzi Múzeom Mihálya Munkácsyho v Békešskej Čabe a Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove vyústila 26. marca 2014 do významnej kultúrno-spoločenskej udalosti. Po mnohých rokoch bol späť do Trebišova, vo svojej fotokópii, vrátený vzácny obraz s názvom „Plačky pod krížom“ od autora Mihálya Munkácsyho. Slávnostné odhalenie prebehlo, za prítomnosti regionálnych slovenských i maďarských politických činiteľov, v Mauzóleu grófa Júliusa Andrássyho. Je to historický okamih nielen pre múzea, ale i pre obyvateľov mesta a celého regiónu.   

Slávnosť začala svätou omšou v rímskokatolíckom chráme Návštevy Panny Márie v Trebišove, za ekumenickej účasti cirkevných predstavených ako aj domácich a zahraničných hostí z Maďarska.  Po jej ukončení si prítomní pozreli prezentáciu o živote a umeleckej tvorbe autora monumentálneho diela, Mihája Munkáčyho. Trebišovčania sa v spoločnom sprievode odobrali do mestského parku k Mauzóleu grófa Júliusa Andrássyho, kde bola replika obrazu slávnostne odhalená a požehnaná rímskokatolíckym dekanom ThDr. Jozefom Gnipom.

Mihály Munkácsy bol jedným z najväčších maďarských maliarov. Žil v Maďarsku a neskoršie v Paríži. Bol veľkým kamarátom Júliusa Andrássyho. Tento svetoznámy maďarský maliar namaľoval obraz na podnet vdovy po grófovi Andrássyovi, Katalin Kendeffyovej ako znak bolesti zo straty svojho manžela.

Po smrti grófa vytvoril Mihály Munkácsy, na podnet vdovy po grófovi Andrássyovi, Katalin Kendeffyovej na znak bolesti zo straty svojho manžela, monumentálne dielo „Plačky pod krížom“. Obraz domaľoval v roku 1895. Pri pohľade na maľbu  sa ocitáme na vrchu Golgoty, kde sa v strede vyníma ukrižovaný Ježiš Kristus. Pod krížom smúti ubolená matka so skupinou plačúcich žien. Istú dobu bol obraz umiestnený v mauzóleu, no rodina Andrássyovcov ho po 1. svetovej vojne z Trebišova vyviezla. 

Originál obrazu je od roku 1995 uložený v depozite  Maďarskej národnej galérie v Budapešti. Prvýkrát ho maďarská verejnosť videla len pred tromi rokmi. Fotokópia obrazu bola vytlačená na plátno s finančnou podporou maďarského podnikateľa Lászla Végha. Dielo ukrižovaného Krista visí na severnej strane trebišovského mauzólea.

Mgr. Beáta Kereštanová, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove:  Je to veľmi významný historický medzník v histórii nielen mesta, ale určite aj kraja a regiónu, samozrejme. Autorom obrazu je dvorný maliar rodiny Andrássyovcov a tento obraz, ktorý tu dnes prišiel vo svojej fotokópii, bol namaľovaný vyslovene pre toto miesto.  

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/
 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, Kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja uskutočnilo dňa 25. apríla 2013 o 17:00 hod. vo výstavných priestoroch Galéria v trebišovskom kaštieli dvojvernisáž, ktorá bola venovaná dvom krásnym výstavám a to výstave akademického maliara Yuriya Bodnara a umelkyne Márie Majerčíkovej.
Zúčastnili sa jej okrem autorov oboch výstav, ich rodinných príslušníkov, priateľov a našich návštevníkov aj významné osobnosti umeleckého a spoločenského života.
Kurátorkou výstavy „Symfónia premien“ ukrajinského umelca bola Olexandra Bodnarová, historička umenia. Svojou prítomnosťou poctil naše múzeum aj vedúci odboru kultúry Zakarpatského kraja na Ukrajine, Yuriy Gľeba ako aj akademický maliar Štefan Bubán.
Akademický maliar Yuriy Bodnar žije v Užgorode na Ukrajine. Je členom Národného zväzu umelcov Ukrajiny. Jeho prezentovaná tvorba je zameraná na monumentálnu a komornú maľbu krajiny, mestskej veduty so zakomponovaným fragmentom.
V jeho výstavných obrazoch nejde ani tak o realistické, ale skôr o filozofické stvárnenie sveta, ktoré tak dáva jeho obrazom hlbší, hlavne citeľný duchovný rozmer.
Výstava výtvarných diel ukrajinského maliara Yuriya Bodnara potrvá do 26. mája 2013.
 
Druhá časť vernisáže bola venovaná autorke výstavy s názvom „Hodvábny svet“, Márií Majerčíkovej. Autorkina tvorba je hlavne o cítení materiálov. Kreslí olejovými a akrylovými farbami ma maliarske plátno, ale aj na iné materiály. Sú nimi sklo, textil, kameň, drevo, či hodváb. A práve po ňom maliarka pomenovala svoju výstavu.
Všetky symboly v jej umeleckých dielkach sú odrazom vnútorného sveta a myšlienok autorky. Inšpiráciu čerpá v nevyčerpateľnej zásobe tvarov a farieb prírody. Kreslenie je pre umelkyňu relaxom a formou nabíjania energie.
Vo výstavných vitrínach nájdu návštevníci nášho múzea kravaty, dáždniky, letné šaty, šatky, tričká a ďalšie nositeľné veci s osobitným štýlom autorkiných precítených prác.
Ako sama uvádza, ak sa jej jedinečné práce stretnú s kladnou odozvou, umelkyni to dáva pocit naplnenia.
Výstavu Márie Majerčíkovej si môžete pozrieť do 17. júna 2013.
 
 
 
 

 

Kto je Online

Práve tu je 10 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com