Kreativita starých mám a otcov

  • Kde: Výstavný priestor DVORANA na prízemí trebišovského kaštieľa
  • Kedy: 23. 1. 2014  - 9.3.2014 


kreativita 2014 -27

 

Vo výstavných priestoroch DVORANY, na poschodí nášho Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja sa 23. januára 2014 zišli návštevníci a realizátori nainštalovanej výstavy na slávnostnom otvorení výstavy s názvom „Kreativita starých mám a otcov“, ktorej autorom je Jednota dôchodcov na Slovensku v okrese Trebišove. Popoludňajšiu atmosféru vernisáže spríjemňovali folklórnymi piesňami členovia domácej folklórnej skupiny ORGONINA, pod vedením Juraja Bajusa.

Po úvodných slovách konferencierky mala priestor na privítanie vystavovateľov hostiteľka, riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Mgr. Beáta Kereštanová.

Nezisková organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v okrese Trebišove pripravila v historickom prostredí kaštieľa prezentáciu tvorivých diel ručných prác. Jej aktívni členovia poskytli na výstavu veľmi zaujímavé exempláre výšiviek, pletených, či háčkovaných prác, ktoré uplynulé desaťročia zhotovovali. Do výstavy sa zapojili všetky základné organizácie, ktoré pracujú na území mesta i okresu. Spolu je v okrese mesta už vyše 170 členov Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Jednotu dôchodcov na Slovensku v okrese Trebišov predstavila predsedníčka Okresnej rady, Magda Haburová. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil krst košieľky ako symbol 1. výročia založenia základnej organizácie č.2 Jednoty dôchodcov na Slovensku v okrese Trebišov, ktorej predsedníčkou je pani Anna Hrtanová. Pokrstená bola hroznovým cukrom predsedníčkou Okresnej rady Magdou Haburovou a riaditeľkou Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Mgr. Beátou Kereštanovou. Po slávnostnom otvorení sa mohli prítomní hostia v kaštieli občerstviť pohostením, ktoré bolo pripravené v zadnej časti výstavného priestoru.

Členom všetkých organizácií Jednoty dôchodcov na Slovensku v našom okrese prajeme ešte veľa zaujímavých nápadov, elánu a tvorivosti pri mnohých ďalších aktivitách. 

Výstava  v Andrássyho kaštieli potrvá do 9. marca 2014.

Zoznam vystavujúcich na výstave "Kreativita starých mám a otcov"

Trebišov:

Mgt. Gréta Grygerová

Ivica Dibdiaková

Anna Hrtanová

Mgr. Marta Burdová

Soňa Košarová

Anna Frágnérová

Eva Dečuková

Anna Klasovská

Beáta Jožiová

Emília Ragánová

 

Zemplínsky Klečenov:

Helena Klasovská

Oľga Bandoľová

Margita Bartková

Júlia Ballová

Hekena Szencziová

Mária Szencziová

Alžbeta Mitrová

 

Dvorianky:

Anna Kačmarová

Anna Silajová

Júlia Piskayová

Marcela Kušnírová

Anna Palovčíková

 

Vojčice:

Žofia Bodnárová

 

Milhostov:

Jarmila Tomčíková

Mária Nadzamová

Magdaléna Malíková

Mária Záhorská

Magdaléna Haburová

 

Nový Ruskov:

Mária Frágnérová

Magdaléna Sabová (Harmadiová)

 

 
Prezentované techniky zdobenia kraslíc sú rôzne, od tých tradičných cez netradičné až po kombinované. Typické a najviac rozšírené zahŕňajú voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a oblepovanie perlovkou, farebným papierom, obväzovanie rastlinami a farbenie v odvare z cibuľových šupiek.
 
Z netradičných môžeme vidieť opaličkovanie, zdobenie voskom, leptanie kyselinou, zdobenie farbami, zdobenie perom na enkaustiku, oblepovanie semienkami, obhačkovanie, zdobenie tušom, oblepovanie papierom, oblepovanie stužkami, zdobenie zlatými detailmi a prelamovanie, oblepovanie šnúrkami, či oblepovanie prámikmi.
Veľkú pozornosť púta aj krakelovanie, dekupáž, či patchworková technika. Vitríny so súťažnými kraslicami vhodne dopĺňajú rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou.
 
Tohtoročná výstava veľkonočných ozdôb a kraslíc bude spestrená sprievodnými podujatiami. Tých sa môžu návštevníci zúčastniť na Kvetnú nedeľu 24. marca 2013 od 14.30 - 17.00 hod., kedy bude, v priestoroch trebišovského kaštieľa, prebiehať tvorivá dielňa v zdobení veľkonočných vajíčok. Kreativitu prídu záujemcovia ukázať nielen v zdobení kraslíc, ale aj medovníkov; vyrábať budeme jarné kvety z krepu, pletené dekorácie z papiera, či pliesť vŕbové korbáče. Konať sa bude v tento deň aj medzinárodná súťaž vo veľkonočnom stolovaní, ktorá bude spojená s ochutnávkou kvalitných tokajských vín a ukážkou zvykov spojených s veľkonočnými sviatkami.
 
Výstava je už tradične predajná. Hostia sa môžu inšpirovať a kochať krásou prepracovaných techník veľkonočných kraslíc, rôznych dekorácií a domácich vlastnoručných výrobkov spojených s jarnými sviatkami. To všetko do 21. apríla, kedy bude výstava vyhodnotená a  ukončená.

 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com