Svätorečenie Jána Pavla II.


svatorecenie

Tlačová správa

V nedeľu Božieho milosrdenstva sa v Ríme na námestí sv. Petra uskutoční výnimočná a historická udalosť. Podpisom a rozhodnutím súčasného pápeža Františka bude vyhlásený za svätého blahoslavený Ján Pavol II. Pri tejto vzácnej príležitostí sa v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, 27. apríla 2014, slávnostne otvorí výstava s názvom „Svätorečenie Jána Pavla II“, vo výstavnom priestore EMELET na poschodí trebišovského kaštieľa. Jej spoluorganizátorom je Farnosť Navštívenia Panny Márie v Trebišove. Program tohto významného dňa začne o 15.00 hod. Modlitbou Korunky Božieho milosrdenstva v Rímskokatolíckom kostole Návštevy Panny Márie. Následne bude spoločný sprievod do Andrássyho kaštieľa. Výstavu slávnostne otvorí dekan rímskokatolíckej farnosti v Trebišove,  ThDr. Jozef Gnip, PhD o 15. 30hod.. V historickom skvoste budú prezentované celé dva mesiace liturgické artefakty a dokumenty, súvisiace so svätorečeným Jánom Pavlom II. Vo vitrínach múzea návštevníci nájdu:

Sedes, t.j. stolec, na ktorom pápež  Ján Pavol II., počas návštevy Slovenska v roku 1995, vyhlásil blahoslavených troch košických mučeníkov za svätých,

Ornát, v ktorom slávil liturgiu svätorečenia,

Bohoslužobné kalichy, ktoré daroval Slovensku z príležitosti svojej návštevy,

14 Encyklik – pápežské dokumenty:

Redemptor hominis Encyklika, ktorou sa na začiatku svojho pontifikátu obracia na ctihodných bratov v biskupskej službe, na kňazov a na rehoľné rodiny, na synov a dcéry Cirkvi a na všetkých ľudí dobrej vôle.

Dives in misericordia Encyklika o Božom milosrdenstve,

Laborem exercens, Encyklika o ľudskej práci,

Slavorum apostoli, Encyklika na pamiatku evanjelizačného diela svätého Cyrila a Metoda po jedenástich storočiach,

Dominum et Vivificantem, Encyklika o Duchu Svätom v živote Cirkvi a sveta,
Redemptoris Mater, Encyklika o preblahoslavenej Panne Márii v živote Cirkvi,
Sollicitudo rei socialis, Sociálna encyklika vydaná pri príležitosti 20. výročia encykliky Populorum progressio,

Redemptoris missio, Encyklika o trvalej platnosti misionárskeho poslania Cirkvi,
Centesimus annus, Encyklika k stému výročiu encykliky Rerum novarum,

Veritatis splendor, Encyklika o niektorých základných otázkach morálneho učenia Cirkvi,

Evangelium vitae, Encyklika o hodnote a nenarušiteľnosti ľudského života,
Ut unum sint, Encyklika o ekumenickom úsilí,

Fides et ratio, Encyklika o vzťahoch medzi vierou a rozumom,

Ecclesia de Eucharistia, (Cirkev žije z Eucharistie) Encyklika o Eucharistii a jej vzťahu k Cirkvi.

Konštitúcie a exortácie,

Listy a buly,

Ruženec, ktorý udeľoval pápež pri osobných audienciách,

Rôzne devocionálie a spomienkové predmety na Jána Pavla II..

Duchovný rozmer a atmosféru umocní spevácky zbor MAGNIFIKÁT. Kurátorom výstavy je Mgr. Miloš Geci. Výstava potrvá do 22. 6. 2014.

Blahoslavený Ján Pavol II. vlastným menom Karol Józef Wojtyła sa narodil 18. máj 1920, Wadowice pri Krakove  a zomrel 2. apríl 2005 vo Vatikáne. Bol poľským duchovným a 264. Rímskym pápežom a zároveň prvý netalianskym pápežom od roku 1522. Ján Pavol II. bol pápežom od roku 1978 až do svojej smrti v 2005. Počas svojho pontifikátu si získal priazeň miliónov veriacich, orientoval sa hlavne na mladých a úspešne rozširoval pôsobenie cirkvi. Jánovi Pavlovi II. pochádzal z Poľska a viedol katolícku cirkev 27 rokov. Už na jeho pohrebe veriaci požadovali jeho svätorečenie. Blahoslaveným bol o šesť rokov neskôr, čo bol najrýchlejší proces za niekoľko storočí.  Otvorilo to zároveň cestu k najrýchlejšiemu svätorečeniu v novodobých dejinách rímskokatolíckej cirkvi.  Zosnulý pápež bol zbožný človek, milujúci kultúru ľudového katolicizmu, kostoly, zázraky, púte, svätých, sv. ruženec a Matku Božiu. Na svojich početných zahraničných cestách sa s ním chcelo stretnúť státisíce ľudí. Niektoré stretnutia boli vôbec najmasovejšie v histórii. Týmito cestami prešiel pápež väčšiu vzdialenosť ako ostatní pápeži dohromady. Ľudia sa na neho pozerali ako na most zbližujúci rôzne národy a náboženstvá, čo bolo aj to, na čo sa počas svojho pontifikátu najviac sústredil. Pápež Ján Pavol II. blahorečil a kanonizoval viac ľudí ako hociktorý z jeho predchodcov. Do októbra 2004 to bolo 1 340 ľudí.

Ján Pavol II. zomrel po dlhom boji proti Parkinsonovej chorobe a ďalším chorobám v prvú sobotu po Veľkej noci, vo vigíliu slávnosti Božieho Milosrdenstva 2. apríla 2005. Jeho posledné slová boli „Pozwólcie mi iść do domu Ojca“ (Nechajte ma ísť do domu Otca).

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com