Slávnostné odhalenie fotokópie obrazu "Plačky pod krížom"

 

plackypodkrizom

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pozýva všetkých Trebišovčanov na slávnostné odhalenie fotokópie obrazu "Plačky pod krížom" v Mauzóleu gróga Júliusa Andrássyho v Trebišove.

Kedy:  26. marca 2014 

Kde:  so začiatkom o 17.00 hodine v rímskokatolíckom kostole Návštevy Panny Márie v Trebišove slávením sv. omše

 

 

 

 

plackypodkrizom

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove


(Tlačová správa- Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s Munkácsy Mihály múzeom Békéscsaba a Mestom Trebišov uskutočnia v stredu, 26. marca 2014 slávnostné odhalenie fotokópie obrazu „Plačky pod krížom“ autora Mihálya Munkácsyhov objekte Mauzólea grófa Júliusa Andrássyho v Trebišove. 

Po mnohých rokoch sa obraz, symbolicky, vo svojej fotokópii vracia na miesto, pre ktoré bol vytvorený. Táto významná kultúrno-spoločenská udalosť je výsledkom dobrej dlhoročnej spolupráce a vzišla z iniciatívy medzi riaditeľmi múzeí v Békešskej Čabe a v Trebišove: Mgr. Andó Gyöorgym a Mgr. Beátou Kereštanovou a je dôkazom dobrých cezhraničných vzťahov a spoločnej histórie. Prinavrátenie obrazu vo fotokópii do trebišovskej hrobky je historickým okamihom nielen pre múzea, ale i pre obyvateľov mesta, regiónu i kraja. Výrobu obrazu finančne podporil maďarský podnikateľ, priateľ trebišovského múzea László Végh.  

Autorom obrazu je Mihály Munkácsy, ktorý ho namaľoval na podnet vdovy po grófovi Andrássyovi, Katalin Kendeffy. Grófka osobne prišla za umelcom a požiadala ho, aby namaľoval dielo, ktoré čo najviac symbolizuje bolesť a stratu. Na obraze sú zobrazené postavy v trojuholníku. Pri pohľade naň sa ocitáme na vrchu Golgoty, kde v strede sa štíti ukrižovaný Ježiš Kristus. Pri nohe Krista je znázornená, od smútku a bolesti, ubolená matka so skupinou plačúcich žien. Tmavé pozadie so svetlými farbami v tvárach postáv ešte viac podškrtáva Ježišovo ubolené telo. Monumentálne dielo, približne o veľkosti 15 m2, Munkácsy Mihály  ukončil v roku 1895. Táto maľba bola umiestnená na severnej strane mauzólea. Rodina Andrássyovcov však tento oltárny obraz po 1. svetovej vojne vyviezla z Trebišova. V súčasnosti je maľba uložená v depozite  Maďarskej národnej galérie v Budapešti. V marci 2014 bude fotokópia obrazu prinesená do Trebišova a inštalovaná v Mauzóleu grófa Andrássyho.

Z príležitosti tejto slávnostnej udalosti sa bude o 17.00 hodine slúžiť slávnostná svätá omša v rímskokatolíckom chráme Návštevy Panny Márie v Trebišove za ekumenickej účasti cirkevných predstaviteľov. Po nej sa v Božom chráme odohrá prezentácia života a diela Mihálya Munkácsyho. Následne je plánovaný sprievod k mauzóleu do trebišovského parku. V interiéri mauzólea prebehne samotný slávnostný akt požehnania slávnostne odhaleného diela ukrižovaného Krista.  Po ňom si prítomní Trebišovčania budú môcť spraviť prehliadku mauzólea.    

 

 

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com