Štyri nočné doby

pozvankasemanco

Srdečne Vás pozývame na výstavu s názvom Štyri nočné doby" ktorá potrvá od 5. 3. 2014 do 4. 5. 2014 vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa. 

Vernisáž: 5. 3. 2014 o 17:00 hod.          Symbolické vstupné na vernisáž: 0,10 €        Vstupné na výstavu: podľa platného cenníka

 

 

pozvankasemanco

 

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravuje výstavu Emila SEMANCA s názvom Štyri ročné doby. Vernisáž výstavy sa uskutoční 5. marca 2014 o 17.00 hodine v priestoroch Galérie trebišovského kaštieľa. Výstava potrvá do 4. mája 2014.

Emil Semanco patrí k tým umelcom, čo nadväzujú na tvorbu pochádzajúcu z lona avantgardy. Tvorí fantazijné umenie, surrealistické výjavy. Usiluje sa nájsť novú citlivosť umenia. Objavuje priestor uberajúci sa viac k duchovnému obsahu umeleckej výpovede, než formálnym častiam výrazovej reči neoavantgardy. Nejde mu o samoúčelnú hru tvarov, čo súčasné umenie využíva v súlade s  novými technickými a technologickými možnosťami, ale o ich využitie. Na prospech dosahu diela ako celku. Jeho tvorivé ambície sa opierajú o dva hodnotové zdroje: súvzťažnosť s domácou kultúrnou tradíciou a schopnosť inšpirovať sa príkladom medzinárodných aktivít výtvarnej moderny.

Obrazy Emila Semanca prezrádzajú zaujatie mytológiou, ale aj biblickými témami, sú reflexiou civilizačných medzníkov – kronikou dešifrovateľných stôp ľudskými dejinami i dejinami umenia. Predstavujú taktiež zložitý labyrint ľudského vnímania a prežívania. Spoločné je pre ne vytváranie autonómneho sveta, v ktorom si v spletitých konfiguráciách nažívajú predmety, ľudia a príroda na pomedzí bdenia, snenia a skutočnosti.

Jeho vízie nerozlišujú moderné, postmoderné, klasické a avantgardné aspekty umenia, riadia sa vlastnými kritériami citu, vnemov a zážitkov.  Svoju tvorivosť uplatňuje na pôde koláže, ktorá predstavuje dominantu jeho ambícií a cieľov. Princíp Semancových koláží vychádza z obojstrannej vyváženosti vystrihovaných farebných papierových scén - výjavov a maliarsky ponímanej plochy monochromaticky nekonečného priestoru. Do neho autor vkladá pozemské a nadzemské príbehy, svety pripomínajúce vesmírne diaľky,  podmorské hĺbky, či staroveké ríše popretkávané sústavami krajinných záznamov, pripomínajúcich profily prírodných zákutí, hornatých a rovinatých oblastí Slovenska. Sú to samostatné a pomyselné príbehy, ktorých dej sa zvyčajne odohráva v otvorenej krajine zarámovanej akoby "výhľadom " z okna, kde sa jeden výjav prelína s druhým. To, čo je na obrazoch zobrazené, pochádza zvnútra človeka, medziľudských vzťahov, napätia i harmónie, ktoré jestvujú medzi nami v našej individuálnej a spoločenskej existencii. Sú to ľudské hriechy, lákadlá, dobro a zlo, smútky a radosti...  Autor pritom v ich vyjadrovaní postupuje skôr racionálne a premyslene, než rýchlo a spontánne. Komponuje svoje koláže, svoj vlastný papierový svet bez halucinačných zásahov podvedomia, či protestujúcich úškľabkov spojených s iróniou.

Tekutú hmotu farby supluje skladba papierových - figurálnych, krajinárskych záznamov, ktorých význam je v  konečnom dôsledku novej obrazovej skladby - iný. Takmer všetko, čo je v týchto dielach, súvisí s poznaním histórie a súčasnosťou.

Emil SEMANCO sa narodil  6. 7. 1953 v Čertižnom. V rokoch 1972 - 1977 študoval na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove výtvarnú výchovu, slovenský jazyk a literatúru. Po promócii začal pracovať ako redaktor v regionálnej tlači. Popri novinárskej práci sa venoval aj výtvarnej tvorbe. Prvú autorskú výstavu mal v Prešove už v roku 1979. Od roku 1982 pôsobil v Bratislave ako riadiaci pracovník v redakciách viacerých ústredných denníkov, časopisov a v Slovenskej televízii ako šéfredaktor spravodajstva. Založil a viedol viacero periodík. V roku 1984 zavŕšil doktorandské  štúdium dejín umenia ( PhDr.). Od roku 1995 je členom Umeleckej besedy slovenskej, v súčasnosti starostom tohto najstaršieho umeleckého spolku na Slovensku. Pôsobí ako kurátor, porotca, predseda medzinárodných výtvarných festivalov a organizátor výtvarných sympózií. Má za sebou rozsiahlu a úspešnú publicistickú, literárnu aj výtvarnú tvorbu. Trebišovská prezentácia je prvá z cyklu autorových prezentácií na východe Slovenska, kde jeho tvorbu s názvom Štyri nočné doby nadšenci umenia uvidia.

 

Kontakt: 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. :  056/6722234
e-mail:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

 

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com