MUDr. Pavol Strauss - Hľadač pravdy

pozvankastrauss

 

Srdečne Vás pozývame na tematické stretnutie o významnom lekárovi, konvertitovi a filozofovi s názvom "MUDr. Pavol Strauss - Hľadač pravdy", ktoré sa uskutoční  2. marca 2014  o 16:00 hod. v  zrkadlovej sieni trebišovského kaštieľa.

 

 

pozvankastrauss


Pod názvom  MUDr. Pavol Strauss - Hľadač pravdy sa uskutoční v nedeľu, 2. marca 2014 o 16. 00 hodine, v trebišovskom kaštieli prezentácia procesu hľadania pravdy u pozoruhodného mysliteľa druhej polovice minulého storočia MUDr. Pavla Straussa. V rámci kresťanskej formácie ide o tematické stretnutie o významnom lekárovi, konvertitovi a filozofovi Pavlovi Straussovi. Slovom vás bude toto víkendové popoludnie sprevádzať Doc. ThDr. Michal Hospodár, PhD. v zrkadlovej sieni historickej budovy Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja.

Životný príbeh rodáka z Liptovského Mikuláša, povolaním lekára, nadaného klaviristu, ale predovšetkým hlbokej ľudskej duše môže poslúžiť ako príklad zavŕšenia hľadania pravdy. Povinnosť hľadať pravdu vyplýva zo samotnej štruktúry človeka a nikto sa jej nesmie dobrovoľne vzdať, lebo tým popiera svoju vlastnú ľudskú dôstojnosť. Prvým stupňom hľadania pravdy je rozumová reflexia o človeku, teda o zmysle a hĺbke ľudského života, ako aj o svete, ktorý ho obklopuje. Táto zdĺhavá filozofická cesta, často nie bez omylov, môže priviesť hľadajúceho k Absolútnu. Cirkev učí, že človek je schopný svojím rozumom poznať túto pravdu. No jestvuje aj vyššia ako rozumová pravda, pravda pochádzajúca z Božieho zjavenia. Táto pravda dosahuje svoj vrchol v Ježišovi Kristovi, ktorý je plnosťou zjavenia Boha ľudstvu. Pavol Strauss, odkedy našiel osobnú vieru v Ježiša Krista a krstom sa pričlenil do Katolíckej cirkvi, neustále reflektoval kresťanské náboženstvo a poslanie kresťanov v tomto svete. 

Hodnota týchto originálnych úvah na tému kresťanstva sa umocňuje, ak si uvedomujeme, že pochádza z pera konvenčného židovského konvertitu, ktorý ako voľakedy prenasledovateľ Šavol padol z koňa intelektuálnej pýchy a obrátil sa celým bytím ku Kristovi. Preto je Strauss stotožnený s myšlienkou, že prijatie alebo odmietnutie kresťanstva znamená prijatie alebo odmietnutie Ježiša Krista. Prezentácia myšlienok Pavla Straussa využíva aj obrazovú vrstvu človeka, ktorú si návštevníci budú môcť pozrieť v Power pointovom prevedení. Tá ponúka aj výber z jeho tvorby.

 

Tešíme sa na vašu návštevu a tiež podnetnú diskusiu. 

 
Kontakt: 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. :  056/6722234
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
web: www.muzeumtv.sk

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com