Stanislav Harangozó - Obrazy

pozvankaharangozo

 

 Srdečne Vás pozývame na  výstavu  s názvom Stanislav Harangozó - Obrazy" ktorá potrvá od  15. 1.  2014 do 16. 2. 2014 vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa. 

Vernisáž: 15.1.2014 o 17:00 hod.          Symbolické vstupné na vernisáž: 0,10 €      Vstupné na výstavu: podľa platného cenníka

 

 

pozvankaharangozo

 

 Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravuje prvú výstavu v roku 2014. Jej autorom je slovenský akademický maliar Stanislav Harangozó. Vernisáž výstavy s názvom OBRAZY sa uskutoční  15. januára o 17.00 hodine, v Galérií trebišovského kaštieľa.  

 

Docent, akademický maliar Stanislav Harangozó sa narodil 19. novembra 1946 v Komjaticiach. V rokoch 1967 – 1973 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u prof. Millyho, prof. Hložníka a prof. Dubaya.

Do roku 1990 pedagogicky pôsobil na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.
Od roku 1990 pôsobí na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.
Je členom Umeleckej besedy Slovenska a stálym členom Klubu výtvarných umelcov a teoretikov.

Autor realizoval rozsiahly súbor monumentálnych maliarskych diel v architektúre.

Vystavuje doma i v zahraničí.  Individuálne zahraničné výstavy mal napríklad v Ríme, vo Florencii, v  Padove, vo Forli, v  Lisabone, v  Mazamete, v  Bonne, v  Londýne,  v Moskve, vo Varšave, v Prahe, v Budapešti, v Belehrade, v Novom Sade, v Splite, v Opatii, v Záhrebe, v Clermont– Ferrande, v Soule, v Pekingu a ďalších krajinách sveta.

 

V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch 20. storočia bola pre Stanislava Harangozóa možnosť voľnej ateliérovej tvorby príležitosťou, ktorá mu uvoľňovala tvorivý priestor. Pastel svojou technologickou podstatou dovoľoval realizovať jeho tvorivú vitalitu v nespočetných variáciách krajinných motívov, ku ktorým sa pridružili zátišie a figúra. V týchto prácach si overoval svoj vzťah k maľbe, k jej výrazovým možnostiam. 

Ateliér umelca sa zapĺňal obrazmi, hoci išlo v tom čase o známeho tvorcu návrhov a realizácií mozaík z prírodného kameňa, ktoré boli podmienené konkrétnymi funkciami priestorov rozličných budov a požiadavkami investorov a architektov. Práca s prírodným kameňom najviac vyhovovala jeho tvorivému naturelu. V nej kulminovali jeho umelecké ambície i aktivity pri spolupráci s architektmi. Vyznačovala sa poctivou technológiou, disciplínou a kultivovanosťou. Technologické požiadavky, rozsah prác a najmä autorská realizácia mozaík si vyžiadali veľa sústredenosti a času. Napriek tomu, ale aj ďalším povinnostiam, najmä pedagogickým, sa neustále vracal k maliarskej tvorbe vo svojom ateliéri. Cieľavedomosť a systematickosť, s ktorými ju pestoval, viedli k tomu, že pomerne skoro tvorba nadobudla svoje charakteristické kontúry a dospela k autorskej zrelosti.

 

Popri inšpiráciách prírodnými krajinnými útvarmi a úkazmi sa rozsah maliarovho záujmu rozšíril o urbanizovanú krajinu, najmä mestské, zvlášť bratislavské motívy, figurálne kompozície s dominantným postavením ženského aktu, zátišie a sakrálne námety. Získal možnosť využiť nadobudnuté skúsenosti a naplniť svoje predstavy o maliarskej tvorbe. V maximálnej miere sa autor snaží využiť vlastnosti pastelu ako výrazového prostriedku, možnosti symbiózy maliarskych a kresliarskych postupov, ktoré pastel aj v kombinácii s inými technikami ponúka v procese tvorby. Vo svojej tvorbe rozvíja charakteristické znaky svojej maľby založenej na expresívnej hodnote farby, na farebnom kontraste a štylizácii tvarov.

 

Pre maliara Stanislava Harangozóa aj v súčasnosti poskytuje najširší realizačný priestor motív krajinného charakteru – prírodný i urbanizovaný. Nachádza v ňom aj najväčšiu možnosť odpútania sa od predmetnej konkrétnosti, relatívnu voľnosť. Časté prelínanie figurálnych a krajinných motívov posilňuje predstavivosť a metaforický zmysel obrazu, zmnoženie jeho významových súvislostí.

Milovníci umenia a výtvarnej tvorby si budú môcť pozrieť výstavu v Andrássyho kaštieli do 16. februára 2014.  

 

 

 

 

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com