Proglas

pozvankaproglas

 

Srdečne Vás pozývame na podujatie "Proglas", ktoré sa uskutoční 17. novembra 2013  o 16:00 hod. v  zrkadlovej sieni trebišovského kaštieľa

 

 

pozvankaproglas

 

 


PROGLAS


V nedeľu 17. novembra 20103 v čase o 16.00 hodine sa v zrkadlovej sieni Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, uskutoční prednáška o prvej slovanskej básni Proglase, spojená s prezentáciou najnovšieho vydania tohto literárneho skvostu. Prednášať bude doc. ThDr. Michal Hospodár, predseda Spolku sv. Cyrila a Metoda, trebišovský rodák. Súčasťou podujatia bude aj Power pointová prezentácia a umelecký prednes v podaní divadelníka Petra Girmana.
Prítomní sa dozvedia historické súvislosti vzniku tejto básne, jej zachovaných pamiatok a prekladov do slovenčiny. Proglas je však zaujímavý predovšetkým svojím obsahom. Vyjadruje vďaku nad vznikom hlaholského písma, oslavuje preklad evanjelia do zrozumiteľnej reči a súčasne vyzýva na prijatie evanjelia pre budovanie kresťanského života. Podujatie, zapadá do jubilejného Roka sv. Cyrila a Metoda a chce poukázať na trvalý duchovný odkaz Konštantína-Cyrila pre slovanské národy. Neutíchajúci záujem o Proglas dokumentuje aj jeho aktuálne vydanie (SNK, 2013) s mierne upravenou verziou slovenského prekladu. Na podujatí bude možnosť objednať si toto aktuálne vydanie (15 eur). Pozývame všetkých záujemcov o cyrilo-metodské dedičstvo, milovníkov poézie a ľudí dobrej vôle. Spestrením programu bude hudobné vystúpenie Zboru sv. Michala v cirkevnoslovanskom jazyku našich predkov.

 

 
 
Kontakt: 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. :  056/6722234
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
web: www.muzeumtv.sk

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com