Rezbárske umenie Janka Kešeľa a Romana Tótha

pozvankakesel

 

 

Srdečne Vás pozývame na  výstavu s názvom  ,,Rezbárske umenie Janka Kešeľa a Romana Tótha“ , ktorá potrvá od  10. 10. 2013 do 17. 1. 2014 vo výstavných priestoroch DVORANA na prízemí trebišovského kaštieľa. 

 

 

pozvankatoth

 
 Múzeum a kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja sprístupni 10. októbra 2013 na prízemí kaštieľa vo výstavných priestoroch DVORANY výstavu pod názvom REZBÁRSKE UMENIE Janka KEŠEĽA a Romana TÓTHA. Obaja autori sa s radosťou a entuziazmom venujú umeleckému opracovávaniu dreveného povrchu. Svoje výrobky, väčšie i menšie vypracované diela prepožičali trebišovkému múzeu. 
 
     Tvorba umeleckého rezbára Janka Kešeľa je poznačená inšpiráciou hlavne v prírode, v poslednej dobe sa nevyhýba ani tvorbe so sakrálnou tematikou. Drevorezbárstvo je podľa neho práca, ktorá pretvára drevo na celoživotného spoločníka, ku ktorému sa môže človek vracať. Inšpirujúce prostredie, dostatok vhodného materiálu, remeselná zručnosť a hlavne láska k prírode a drevu viedlo autora Janka Kešeľa k rezbárskej práci. 
 
     Trebišovčanovi Romanovi Tóthovi zavoňalo drevo a práca s ním už v mladých časoch. Pocit, jemnocit a túžba pre takúto prácu bola najväčším hnacím motorom štúdia na Vysokej škole lesníckej vo Zvolene. Svoj vzťah k drevu pretavil do malých skulptúr- sochárske dielo vznikajúce odstraňovaním hmoty. K témam, ktoré výrazne rezonujú v jeho umeleckej tvorbe patria náboženstvo, príroda a inšpirujúca krása ženy. Vo svojej práci inklinuje k intarzii, čo je vykladanie nábytku iným drevom v podobe rôznych vzorov. Očarúva ho štruktúra dreva, čaro letokruhov, odtiene drevenej štruktúry. To všetko v jeho mysli dostáva konkrétny tvar a  kompozíciu. Tvorba pána Tótha núti zamyslieť sa nad prírodou.  
 
 
 
Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com