Potápanie včera a dnes

pozvankaferdinandy

 Srdečne Vás pozývame na  výstavu  s názvom Potápanie včera a dnes" ktorá potrvá od  16. 10.  2013 do 17. 11. 2013 vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa. 

Vernisáž: 16.10.2013 o 17:00 hod.          Symbolické vstupné na vernisáž: 0,10 €      Vstupné na výstavu: Dospelí - 2,00 €   Deti - 1,00 €

 

 

pozvankaferdinandy

 

Potápanie včera a dnes

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci so zakladajúcim členom Historickej společnosti pro potápění  ČR PETROM FERDINANDYM pripravujú výstavu s názvom Potápanie včera a dnes. Jej vernisáž sa uskutoční v priestoroch trebišovského kaštieľa 16. októbra 2013 o 17:00 hodine. 

Zámerom výstavy unikátnej zbierky potápačskej  techniky Petra Ferdinandyho je ukázať jedinečnú, doposiaľ absentujúcu špecializovanú expozíciu potápačskej techniky a histórie potápačstva  na Slovensku.Jej význam spočíva predovšetkým v štruktúre zbierky, ktorá poskytuje komplexný pohľad na problematiku potápačskej techniky, jej vývoj a sprostredkovane i na históriu potápania ako takého. Ide o zbierku, ktorej ťažisko tvorí potápačská technika používaná pri výcviku potápačov a prácach pod vodou, v bývalom Československu a v bývalej Československej ľudovej armády. Obsahuje i niektoré rarity, ktoré sa pri  potápačskom výcviku na Slovensku bežne  nevyskytovali, prípadne sa ojedinele zachovalo iba  pár kusov , veľmi cenených medzi zberateľmi. ( napr. niektoré typy nožov, hodinky a amatérsky vyrábané časti potápačskej výstroje s obdobia začiatkov potápania ).Väčšina predmetov pochádza z druhej polovice 20. storočia. V zbierke sú zastúpené komplety potápačských neoprénových oblekov, pogumovaných kompletov, potápačské masky, potápačská dýchacia technika, tlakové fľaše, potápačské vesty, dýchacie trubice, ale i potápačské doplnky, ako potápačské nože, baterky, hĺbkomery, hodinky, fotoaparáty pod vodu a ukážky vývoja potápačských počítačov.  Zbierka obsahuje i súbor potápačských tlakových fliaš, počnúc prvými používanými v bývalom Československu,  až po dnešné modely. Súčasťou výstavy budú tiež tabule, zaznamenávajúce vývoj  potápania v čase, početné knižné publikácie, odborné príspevky, bohatá fotodokumentácia.Rozmer zbierky je európskeho formátu.  Jednotlivé prvky zbierky pochádzajú z Francúzka, Maďarska, Španielska, Talianska, Poľska, Bulharska, USA, bývalej NDR a NSR, bývalého ZSSR, Švédska, Nemecka, Austrálie, Číny, Japonska a samozrejme bývalej ČSSR. Mnohé sú skutočnými originálmi. Celkovo zbierka potápačskej techniky obsahuje viac než 450 položiek, čo predstavuje niekoľko stovák kusov  predmetov. 

Pre návštevníkov nášho múzea bude táto unikátna zbierka potápačskej techniky určite mimoriadnym lákadlom a predmetom záujmu.  

 

 

 

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 16 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com