OHEŇ A VODA

pozvankapiackovci

 Srdečne Vás pozývame na  výstavu  s názvom VODA A OHEŇ" ktorá potrvá od  12. 9.  2013 do 13. 10. 2013 vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa. 

Vernisáž: 12.9.2013 o 17:00 hod.          Symbolické vstupné na vernisáž: 0,10 €      Vstupné na výstavu: podľa platného cenníka

 

 

pozvankapiackovci

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove-  Tlačová správa/

 

OHEŇ A VODA

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pozýva priaznivcom výtvarného umenia na vernisáž výstavy OHEŇ A VODA, ktorá sa uskutoční 12. septembra 2013 v trebišovskom kaštieli o 17.00 hod.  Autormi inštalovanej výstavy sú Igor a Júlia PIAČKOVCI, žijúci v Pezinku. 

Na výstave sa obidvaja autori predstavia najmä veľkoformátovými maľbami z ostatného obdobia, pričom Igora Piačka sa predstaví aj grafickými listami a maľbami inšpirovanými pobytom v New Yorku.

 VODA: Východiskom  a inšpiračným zdrojom obrazov Júlie Piačkovej sú v prevažnej miere dekoratívne disciplíny - textil, keramika, pričom ju zaujímajú secesné a prírodné objekty. Častou témou jej vrstvených obrazov sú výjavy spojenia človeka s morom, jeho zobrazenie zastupuje celok nepoznaného, spoznávaného, vzdialeného aj blízkeho, nevyspytateľného prostredia odkiaľ prichádzame ,ale kam nateraz nepatríme. V súčasnej tvorbe je pre ňu zaujímavé spojenie figúry s abstraktnými kvalitami línie, ornamentu, škvrny, znaku, tvaru, ale najmä farebné skladby. Figúra je zase dôvodom na hru  s týmito prostriedkami, preto sa objavuje najmä v siluete.

 OHEŇ: Maliarske a grafické umenie Igora Piačku patrí k tým, ktoré nepotrebuje nič vysvetľovať a hovorí samo za seba. Jednoducho, pôsobí svojim energickým, ba až ohnivým výrazom a témou. Človek, či konkrétnejšie vzťahy– to je svet, ktorý Igor neustále podrobuje svojej naliehavej výtvarnej sonde. Shakespeare raz povedal, že v knihe života sme všetci zapísaní v jednom verši. Nuž, to asi nepoznal Igora Piačku – ako dokazujú jeho grafické listy, či maľby, ten verš môže mať totiž veľa farieb, čiar a ľudských emócií. 

Súčasťou výstavy budú nové reprezentatívne monografie obidvoch autorov, ktoré sprevádzajú rozmanitou výtvarnou a v prípade Júlie Piačkovej aj literárnou tvorbou.

 

IGOR PIAČKA

Narodil sa 8. 10. 1962 v Třebíči, Česká republika.

1976 – 1980 – štúdium na gymnáziu v Piešťanoch

1980 – 1983 – štúdium na Pedagogickej fakulte v Trnave a Nitre

1983 – 1989 – štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie voľnej grafiky a knižnej tvorby (prof. Albín Brunovský)

Žije a tvorí v Pezinku.

------------------------------------------------------

JÚLIA PIAČKOVÁ

Narodila sa 1. 1. 1961 v Hlohovci.

1976 – 1980 – štúdium na výtvarnom odbore Strednej priemyselnej školy textilnej v Brne

1981 – 1987 – štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie textilu (doc. Milan Rašla, doc. Ivan Vychlopen, prof. Elvíra Antalová)

Žije a tvorí v Pezinku

 

 

 

Želáme krásny umelecký zážitok! 

 

 

 

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com