AUvýTvOR NEZNÁMY

pozvankabuganova

Srdečne Vás pozývame na  výstavu s názvom  ,,AUvýTvOR NEZNÁMY“  , ktorá potrvá od  20. 6.  2013 do 30. 9. 2013 vo výstavných priestoroch DVORANA na prízemí trebišovského kaštieľa. Vernisáž: 20.6.2013 o 17:00 hod. 

 

 

pozvankabuganova

 
 
/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach, kultúrne zariadenia Košického samosprávneho kraja pozývajú všetkých priaznivcov ľudovej kultúry na vernisáž výstavy, ktorá bude niesť názov AU(vý)T(v)OR neznámy. Uskutoční sa 20. júna 2013 o 17. 00hod.vo výstavných priestoroch DVORANA trebišovského kaštieľa.
 
Výstava bude prezentovať výsledky dlhoročného etnografického výskumu zameraného na vyhľadávanie, určenie a charakterizovanie špecifických prvkov na vidieckych stavbách, ktorými sú ochranné a kresťanské symboly. Ich výskyt je značne frekventovaný aj na rozmanitých predmetoch tradičnej ľudovej kultúry, ktoré tvoria bohatú a pestrú mozaiku samotných výstavných exponátov.
Obsah výstavy budú tvoriť charakteristické predmety etnografickej povahy národopisného fondu Východoslovenského múzea v konfrontácii s fotografickým a dokumentačným materiálom z terénneho výskumu, pod ktorým sa myslí ľudová a sakrálna architektúra.
 
Z Národopisných exponátov budú našim návštevníkom sprístupnené:
- textílie: výšivky, čipky, plachietky, prikrývky, ručníky, ženské zástery, mužská košeľa,
ženský kožuch
- keramika: džbány, misy, taniere, fľaše, čutory
- drevo : praslice, britevníky, piesty, valašky, palice, medovníkové  formy, stolička, štít z
postele
- rohovina: pastierske trúby, rohovina
-  maľby na skle
Príznačnou je pre túto zaujímavú výstavu reč a svet symbolov v slovenskej ľudovej kultúre. O symboloch sa hovorí, že sú kľúčmi k pochopeniu duchovného sveta. Ich posolstvo je mnoho významové, sú skutočným vyjadrením ľudskej podstaty, vzorcom ľudskej duše. Ponúkajú viditeľný znak skrytej duchovnej reality a obsahujú aj isté iracionálne svedectvo. Obsah symbolov a jeho formy prežili tisícročia, ale neustále sa obnovujú. Keďže dnes prevláda racionálne chápanie sveta, postupne stráca symbol svoj význam. Pôvodný symbol opúšťa magicko-ochrannú sféru, či náboženský význam a stáva sa prvkom praktického významu, domovým znamením, firemnou značkou, či len obyčajnou okrasou alebo ornamentom.
Práve táto výstava poukazuje na pôvod a výskyt symbolov v ľudovej kultúre. Preto v nej nájdeme symboly predkresťanské s pôvodne magicko-ochrannou funkciou a kresťanské, vychádzajúce z obsahu Starého a Nového zákona. 
Kurátorkou výstavy je PhDr. Klaudia Buganová, etnografka Východoslovenského múzea v Košiciach. 
 
Preskúmať a vidieť jednotlivé vystavované exponáty, prinášajúce ich pôvodnú hodnotu, môžu naši návštevníci do 30. septembra 2013, kedy bude výstava ukončená. 
 

 

 
 
 
 
Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com