Teodor Jozef Mousson - Výber z tvorby

pozvankamousson

Srdečne Vás pozývame na  výstavu  s názvom „Teodor Jozef Mousson - Výber z tvorbyktorá potrvá od  6. 6.  2013 do 1. 9. 2013 vo výstavných priestoroch GALÉRIA na poschodí trebišovského kaštieľa. 

 

 

pozvankamousson

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove- tlačová správa/

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove a Zemplínske múzeum v Michalovciach,  kultúrne  zariadenia Košického samosprávneho kraja, slávnostne sprístupnili dňa 6.6.2013 výstavu výtvarných diel známeho umeleckého velikána zo Zemplína Teodora Jozefa Moussona s názvom Výber z tvorby, v priestoroch Galérie trebišovského kaštieľa.

Teodor Jozef Mousson sa narodil 15. decembra 1887 v Högyészy v Maďarsku, zomrel 6. novembra 1946 v Trenčíne. Jozef Teodor Mousson, maliar a umelec, spojil 33 rokov svojho života s Michalovcami. Dokonca získal prívlastok „maliar zemplínskeho slnka a ľudu". Roku 1910 dostal štipendium od spolku výtvarných umelcov Muvésház, následne v roku 1911 absolvoval krátky pobyt v umeleckej kolónii v Nagybányi. Od roku 1911 žil trvalo v Michalovciach. Do roku 1919 pôsobil ako učiteľ, v rokoch 1919-1930 ako výtvarník v slobodnom povolaní.

Obdivovateľom jeho tvorby bol aj sám gróf Sztáray. Svoju tvorbu často konzultoval s už celoeurópsky uznávanou maliarkou Annou Lesznaiovou- rodáčkou z blízkeho Nižného Hrušova, s ktorou v tamojšom hrušovskom kaštieli vytvára viacero kvalitných prác pod vplyvom jej francúzskeho surrealizmu. Talentovaný výtvarník bol členom Kunstvereinu a Jednoty výtvarných umelcov Slovenska. Napriek tomu, že jeho tvorba prešla určitými fázami, Mousson sa sústredil predovšetkým na efektné rozprávačstvo obrazov mestských trhov, zvykoslovných scén i pracovných žánrových motívov. Jeho paleta je prestúpená žiarivými pigmentmi. Farbu nanášal na plátno rýchlymi ťahmi štetca. Postupom času vytvoril autorsky príznačnú kompozíciu s centrálne umiestnenou skupinou krojovaných ženských postáv v pohľade od chrbta. Moussonova maľba vrcholí až v závere 20-tych a v polovici 30-tych rokov, čerpajúca z bohatstva zemplínskeho folklóru. Teodor Jozef Mousson bol už počas života jednoduchými ľuďmi označovaný za vďačného, sťa by básnickým prívlastkom „náš maliar Zemplína“, citlivého intelektuála, skvelého maliara.

V roku 1942 ochrnul na celej ľavej strane tela na základe krvácania do mozgu. Kvôli priblíženiu sa vojnového frontu, zhoršením Moussonovho psychického stavu sa celá rodina sťahuje do Bratislavy (1944) a následne k synovi do Trenčína, kde Teodor Jozef Mousson zomiera.

Srdečne pozývame všetkých návštevníkov načerpať hodnotné umelecké cítenie z tejto jedinečnej výstavy uznávaného „maliara zemplínskeho slnka a ľudu“. 

Výstava potrvá do 1. septembra 2013. 

Želáme krásny umelecký zážitok! 

 

 

 

Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com