Mladé kone I.

  • Kde: Výstavný priestor GALÉRIA KONIAREŇ v areáli trebišovského kaštieľa
  • Kedy:31.5.2013  - 15.7.2013 

    Otvorenie galérie a vernisáž: 31.5.2013 o 18:00 hod.

pozvankazurko1

KONIAREŇ

 

/Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa/

 

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a študenti umeleckých škôl z regiónu Zemplín pozývajú všetkých umelecky vnímavých a zanietených ľudí na otvorenie galérie KONIAREŇ, ktoré bude spojené s vernisážou výstavy „Mladé kone I.“ Deň uskutočnenia otvorenia i vernisáže bude 31. máj 2013 o 18.00 hodine v priestoroch jazdiarne trebišovského kaštieľa. Kreatívni študenti Gabriela Doľacká, Zuzana Fedoríková, Katarína Ličková, Matúš Mlej, Lukáš Reščák, Zora Varcholová a Lukáš Zúbek vo svojej kolektívnej výstave sprezentujú vlastné cítenie tvorivosti. Ich umelecké diela budú na očiach  našich návštevníkov do 15. júla 2013, kedy bude výstava deinštalovaná.          

 

 
„Múdrosť v kresťanskej histórií ukrytá...“
 
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Spolok sv. Cyrila a Metoda v Roku sv. Cyrila a Metoda. /tlačová správa/
 
V nedeľu 17.3.2013 o 16:00 hod. sa v priestoroch Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove uskutoční vernisáž výstavy vzácnych liturgických kníh a predmetov, ktorá bude uvedená pod názvom „Múdrosť v kresťanskej histórií ukrytá...“.
Už po niekoľkýkrát Spolok sv. Cyrila a Metoda zozbieral pamiatky spojené s byzantskou liturgiou a používaním cirkevnoslovanského jazyka na území východného Slovenska a tento krát ich prepožičal  na obdiv návštevníkov do trebišovského kaštieľa.
Na výstave možno vidieť vzácne rukopisné a tlačené liturgické knihy 15 – 18.str. gréckokatolíckej cirkvi, ako aj iné bohoslužobné predmety kultu a obradu  byzantskej Cirkvi. Tieto predmety dokladujú, že na území dnešného východného Slovenska sa uplatňovala liturgická aj jazyková kontinuita pred i po Užhorodskej únii z roku 1646. S tým súvisel aj náboženský život tu žijúceho obyvateľstva. Napriek všetkým vojnovým udalostiam spojeným s protitureckými vojnami a stavovskými povstaniami v 16. a 17. Storočí, tuná ľudia žili, tvorili, realizovali svoje duchovné i kresťanské povolanie. Časť z tohto duchovného sveta je sprítomnená cez ich materiálne diela na tejto výstave. Súčasťou výstavy budú aj vzácne historické knihy a artefakty, ktoré poskytla Rímskokatolícka cirkev, farnosť Návštevy Panny Márie v Trebišove.
Medzi najstaršie vystavované pamiatky patrí Baškovský evanjeliár ( rukou písaný), krásne iluminovaný, z prvej pol. 15. storočia. Evanjeliár už bol v minulosti prezentovaný v Benátkach. Na východnom Slovensku bol v roku 2008 vystavený po prvýkrát pre slovenskú verejnosť. Po reštaurovaní a konzervovaní ho budú môcť prvýkrát vidieť aj Trebišovčania.   Z toho obdobia je aj stará krstiteľnica zo Strážskeho, z bývalého dreveného chrámu a rukopisná minea.
Vzácnymi pamiatkami sú aj vyše 250 ročný drevený procesiový a naprestolný kríž z prvej polovice 18. storočia z Jasenova, ktoré boli uznané za národné kultúrne pamiatky. Z roku 1799 je plaštenica z Ruskoviec pri Sobranciach, ktorá patrí medzi 4 najstaršie plaštenice na Slovensku.
K historickým „bonbónikom“ patrí aj starobylý, pred pár rokmi nájdený vo veži chrámu písomný doklad zo Zemplínskej Širokej, ktorý sa pokúsil prepísať  rok výstavby miestneho chrámu o 100 rokov dozadu. Falšovateľov listiny však odhalila moderná veda.
Pre milovníkov maliarskeho umenia budú vystavené tri diela slávnych maliarov. Portrét Krista od jedného  z najvýznamnejších osobností uhorského a európskeho maliarstva 19. Storočia - od Mihála Munkácsyho. Dva obrazy sv. Cyrila a Metoda doplnia diela akademických maliarov Mikuláša Rogovského a Mikuláša Klimčáka ako aj iné sakrálne obrazy a ikony.
Pri tejto príležitosti uvádzame v našom kaštieli jedinečný unikát - historické kreslo, na ktorom sa nedá prehliadnuť erb rodu Čákyovcov. Kreslo pochádzajúce z bojnického zámku, patriaceho Pálfyovcom, púta pozornosť svojím vznešeným prevedením.
Všetky vystavované predmety a knihy svedčia o tom, že východné Slovensko tvorilo integrálnu súčasť Európy,  bohatej na dejiny, umenie a kultúru a samé ju aj vytváralo. Napriek všetkým neblahým okolnostiam si zachovalo ohromné duchovné a kultúrne dedičstvo, ktoré je priamou pokračovateľkou  misie sv. Cyrila a Metoda.
Výstava potrvá do 2. júna 2013. Srdečne Vás všetkých pozývame.
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 
 
Kontakt: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. : 056/6722234
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
web: www.muzeumtv.sk
 
 

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com