Juraj Libera - Hudobné výtvarno

pozvankalibera1

Srdečne Vás pozývame na  výstavu  "Juraj Libera - Hudobné výtvarno“  , ktorá potrvá od  15. 5.  2013 do 16. 6. 2013 vo výstavných priestoroch AMBIT na poschodí trebišovského kaštieľa. Symbolické vstupné na vernisáž je 0,10 €

Vernisáž: 15. 5. 2013 o 17:00 hod.

 

 

pozvankalibera1

 
 

 

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a autor Juraj Libera pozývajú všetkých umelecky zanietených fanúšikov, priaznivcov a priateľov nášho múzea na vernisáž výstavy dňa 15. mája 2013 so začiatkom o 17:00hod., ktorá sa uskutoční vo výstavných priestoroch AMBIT na poschodí trebišovského kaštieľa. Výstava abstraktnej autorovej tvorby nesie názov HUDOBNÉ VÝTVARNO.  
Autor Juraj Libera je umelec, predseda Zemplínskej spoločnosti, zakladateľovi, dirigent a vedúci manažér akordeónového orchestra TOCCATA a zástupca  riaditeľa na Súkromnej umeleckej škole v Novosade. Veľmi blízky mu je aj svet výtvarného umenia. Prostredníctvom rozmanitosti farieb stvárňuje hudobné motívy, témy, či jednotlivé hudobné diela formou abstraktnej maľby. Reč abstrakcie ako takej je viac menej neuchopiteľná, vyjadruje emócie, nálady, ale aj duchovné názory. Liberova abstraktná maľba je v prejave veľmi blízka hudbe. Akustické zážitky z hlboko precítených hudobných diel autor pretavuje do vizuálnych vnemov pretransformovaných do harmonicky alebo dramatický ladených kompozícií. 
Farebné zoskupenia nie sú náhodne volené – vychádzajú z hudobnej predlohy, preto sa v niektorých objavuje  farebný súzvuk  príbuzných farieb alebo naopak, burácajúci kontrast protikladných farebných tónov. Autor na plochu s farbou  zasahuje gestom, farebné tóny vytvárajú štruktúry. Plátno pôsobí ako magická plocha. Raz ožíva dynamickým pohybom kriviek, inokedy sa chveje jemnou harmóniou rovnobežiek, potom zas chladným pokojom. 
Zakaždým však fascinuje zrak a myseľ, vťahuje do vzrušujúcich hĺbok, ukývajúcich more objavov a citov, ktoré veľmi úzko, ba priam bytostne komunikujú s hudobnou predlohou, s konkrétnym hudobným dielom.  
Výtvarné aktivity autora môžeme dnes vnímať ako suverénnu, strhujúcu riavu,  ktorá narástla nielen do kvantity, ale najmä do kvality. Jeho diela udivujú komplexnosťou tak v diagonálnej, horizontálnej alebo vertikálnej kompozícii podčiarkujúcej hudobné improvizácie. Akcie a gesto, ktorými autor rozmiestňuje farby na obrazoch sú erupciou tichého úžasu a takmer s istotou rozochvievajú struny pocitov v oku diváka. 
Výstava potrvá do 16. júna 2013. 
Hodnotný umelecký zážitok Vám želáme.  
  
 
 



Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com