Ján Telepovský - Spektrum

pozvanka_telepovsky

Srdečne Vás pozývame na  výstavu  Jána Telepovského "SPEKTRUM" , ktorá potrvá od  21. 1.  2013 do 3. 3. 2013 vo výstavných priestoroch AMBIT na poschodí trebišovského kaštieľa.

Vernisáž: 21.1.2013 o 17:00 hod.

 

 

pozvanka_telepovsky

(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva všetkých svojich priaznivcov na vernisáž výstavy Jána Telepovského s názvom  „SPEKTRUM“, ktorá sa uskutoční dňa 21.januára 2013 o 17:00 hod. vo výstavných priestoroch AMBIT na poschodí trebišovského kaštieľa.
Autor výstavy Ján Telepovský sa narodil pred 20 rokmi v Trebišove, kde žije i v súčasnosti. Je študentom 3. ročníka Prešovskej univerzity v Prešove, odbor  „Učiteľstvo výtvarnej výchovy a geografie“. Predtým navštevoval gymnázium a 2 roky Základnú umeleckú školu v Trebišove, kde ho vyučoval  akademický sochár Richard Wágner. Ten počas dvoch rokov rozvíjal jeho kresliarske, modelárske, dizajnérske a iné oblasti tvorby. 
Už na základnej škole sa v mladom autorovi  vytváral pozitívny vzťah k umeniu. Do vtedy to pre ňho bolo hobby, ktoré mu spríjemňovalo voľné chvíle. Kresleniu a tvorbe ako takej,  sa začal výraznejšie venovať na strednej škole. Tu  si začal uvedomovať, že tvorba ako seba-realizačná činnosť, je pre ňho veľmi dôležitá, je to spôsob, ktorým sa chce prejavovať a rád by  sa jej venoval naplno. Jeho predpoklady na umeleckú činnosť sa začali výraznejšie prejavovať a rozvíjať. Vo 4. ročníku Gymnázia pre svoju triedu vytvoril tablo a oznámenie o ukončení štúdia . Po ukončení gymnaziálneho štúdia nastúpil  na Prešovskú univerzitu v Prešove a začal študovať odbor  „Učiteľstvo výtvarnej výchovy a geografie“, ktorú navštevuje dodnes. Už v prvom ročníku ich pedagógovia "nútili" byť aktívnymi, kreatívnymi tým, že im pravidelne dávali vytvárať či už originálne výtvarné produkty, alebo kópie známych diel. Postupne sa mladý umelec naučil množstvo výtvarných techník od kresby, grafiky, dizajnu, sochárstva, architektúry, fotografie, animácie, filmu a mnohých ďalších...Popri tom získaval vedomosti z oblasti dejín umenia, kultúry, či teórie umenia. Popri štúdiu  mal dosť času aj na vlastnú tvorbu, a tak skúšal nové alternatívne možnosti tvorby, konkrétnejšie "tablet painting", pomocou ktorého začal tvoriť realistické portréty.  
Takisto  objavoval možnosti iných počítačových softvérov akými sú napríklad Adobe Photoshop, Corel Draw, Sketchbook Pro, MonkeyJam, Sony Vegas, Adobe After Effect s, vďaka ktorým sa jeho tvorba výrazne rozšírila. Už  netvoril iba na papier, alebo s hlinou, začal  využívať aj elektronickú podobu. Začal vytvárať logá, plagáty, rôzne pozvánky, zúčastňoval  sa menších výtvarných súťaží. Autorovým druhým najväčším koníčkom je šport skateboarding, vďaka ktorému sa jeho výtvarné prejavovanie mohlo takisto ďalej rozvíjať. Popri športovaní  si  pohybové kúsky nahrával na kameru a následne vytváral kratšie či dlhšie hrané filmy. Film SMD 2 mal dokonca premiéru v istom Prešovskom podniku. V súčasnosti sa využívať čo najväčšie spektrum materiálov a techník tvorby a takisto hľadá nové námety a ich formy. Medzi jeho najobľúbenejšie materiály patria : suchý pastel, akrilové farby, molotow fixky  akvarelové farbičky, sprej a medzi techniky - kresba-či už klasická alebo pomocou tabletu, maľba-či už štetcom alebo špachtľou, fotografovanie, videotvorba a počítačová grafika.
Ešte počas strednej školy sa začal venovať aj graffitom.  Najskôr si kreslil iba návrhy na papier tzv.skeče a neskôr si vyskúšal aj maľbu sprejmi, či už na plátno, alebo steny (vždy legálne). V súčasnosti môžete vidieť zopár jeho graffitov a streetartistických pokusov na miestnej vlakovej stanici s označeným pseudonymom ReasoN. 
Výstava potrvá  do 3. marca 2013. Srdečne Vás všetkých pozývame.
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 
 
 
 
 
 
 
 
Kontakt:
 Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 M. R. Štefánika 257/65
 075 01 Trebišov
 
Tel. : 
 056/6722234
 
e-mail: 
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
 
web: 
www.muzeumtv.sk
 







Trebišovski pisanki
23. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc
 
 
(Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove – tlačová správa) Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pozýva širokú verejnosť na vernisáž výstavy „Trebišovski pisanki“, ktorá sa uskutoční 9. marca 2012 o 16,00 hod. vo výstavných priestoroch DVORANA v trebišovskom kaštieli.
Ako každý rok, aj tento rok pripravuje múzeum pre svojich priaznivcov a návštevníkov, tradičnú výstavu kraslíc. Tento rok je to v poradí už 23. ročník tejto súťažnej výstavy a zúčastní sa na ho 57 maliarok a maliarov z okresov: Trebišov, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Gelnica, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Medzilaborce, Prešov, Bardejov, Stropkov, Poprad, Nitra, Senica, Banská Bystrica, Příbram (Česká republika). Z techník prevláda vyškrabovanie, reliéfne zdobenie voskom, odrôtovanie, vosková batika, zdobenie zlatými detailmi, prelamovanie, oblepovanie prámikmi, oblepovanie slamou, oblepovanie korálikmi, oblepovanie glitrami, zdobenie farbami, farbenie cibuľovými šupkami, oblepovanie bavlnkou, oblepovanie semienkami, obväzovanie rastlinami, oblepovanie textíliami, obháčkovanie, zdobenie tušom, kombinovaná technika, opaličkovanie, leptanie kyselinou, oblepovanie farebným papierom, zdobenie miniatúrami z modulitu, decoupage a patina. Táto tradičná výstava je už tradične spojená aj s predajom kraslíc a a výrobkov z pravého včelieho vosku.
Návštevníci sa budú môcť pokochať jedinečnou krásou týchto skvostov  do                29.apríla 2012.
 
Srdečne Vás všetkých pozývame
 
 
Vaše Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
 

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com