Chlebom a vínom 2014

  • Kde: Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
  • Kedy: 29.8.2013

chav 2014 -120

 (Tlačová správa, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove)

Koniec leta je u poľnohospodárov spätý s dožinkami. Tie tohtoročné, muzeálne dožinkové slávnosti sa konali 23. augusta 2014. Areál trebišovského kaštieľa, sídla kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, sa zaplnil návštevníkmi do posledného miesta. Podujatie začalo tradične odovzdaním dožinkového venca žencami pani grófke, teda riaditeľke Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, ako symbol ukončenia žatevných prác. Tí jej na pódiu pekne zaspievali a zatancovali. Pani riaditeľka ich hostila pálenkou, poďakovala za prácu, dobrú úrodu a pozvala hostiť sa i naďalej počas celého dňa.

Všetci účastníci podujatia si mohli vyskúšať dávne činnosti súvisiace s prácou pri zbere obilia a jeho ďalším spracovaním. Sami si zomleli múku, vymiesili a upiekli bochník voňavého chleba, či zemplínske koláče. Obdiv patril i remeselníckym majstrom v kováčskej dielni, umelcom, ktorí prezentovali drevorezbársku činnosť, tkanie kobercov, plisovanie sukní, pletenie lana na spletacom stroji, povreslárstvo. Predvádzané boli ukážky drvenia obilia na stredovekých žarnovoch. Mnohých zaujala výstava poľnohospodárskych strojov a stabilných motorov. Nadšení boli najmä najmenší Trebišovčania, ktorí sedeli napríklad v takom kombajne prvýkrát. Zážitkovej jazde na vynovenom traktore s vlečkou po muzeálnom parku sa tešili mladší i naši starší návštevníci.

Každý, kto sa u nás zastavil, mohol zhliadnuť varenie šlivkovoho lekváru, zamešky, či chlebových posuchov. Tieto činnosti s láskou predvádzali folklóristky zo zemplínskeho Klečenova, zo Slivníka a z Čerhova. Jedine v priestore nášho areálu si návštevníci vyskúšali lisovanie víno, ochutnali mušt i hotové tokajské vínko.

Tohtoročný dožinkový festival zamestnanci múzea oživili ďalšou interaktívnou činnosťou. Predvádzali ukážky mútenia domáceho maslo presne tak, ako ho kedysi mútila gazdiná.

Do podujatia Chlebom a vínom sa zapojila, tak ako minulé roky, tak aj tento rok, Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta v Trebišove. Šikovní žiaci tejto školy vo svojom stánku ponúkali andrássyovský guľáš, lokše, haruľu s kapustou. Pohľad každého účastníka prilákalo flambovanie palaciniek, či zaujímavé tvary vykrajovaného ovocia. Barmani: Jozef Magnes a Damián Juroš svoju zručnosť preukázali pripravovaním miešaných nápojov.

Šikovnosť, bystrosť, ale aj fyzickú zdatnosť predviedli odvážlivci v rôznych súťažiach. Mlátilo sa obilie ručnými cepmi, na pódiu sa vážil a rozoznával typ zrna, traja súťažiaci sa potrápili s ťahaním vína lopovom. Krájala sa cibuľa a víťaza sme sa dočkali aj v súťaži, v ktorej sa natierala a následne čo najrýchlejšie rozdala vianočka s nutelou. Niektorí odchádzali z pódia poriadne najedení, keďže si sily zmerali v jedení lokší na čas.

Deti sa povozili aj na poníkoch. Rozprávkový svet plný veselých príbehov so živými postavičkami a zvieratkami okúsili v krajine Haliganda, kde sa zapojili do atraktívnych hier a pozornosť vzbudilo aj divadielko. Podvečer čakala najmenších veľká prehliadka v inkognito-prestrojení na pódiu. Prišli s farebnými krídielkami, blikajúcimi tykadlami a lampášikmi v ruke, spoločne rozsvietili kaštieľ a stali sa tak vínnou Muškou Svetluškou. Svetlušky nielenže rozšírili počet vinných mušiek, ale ukázali, že sú veľmi talentované. Po počiatočnom ostychu, ktorý našťastie po pár minútach na pódiu opadol, neváhali pekne zaspievať. Všetky Svetlušky boli nádherné a preto aj patrične odmenené. Najvýraznejšia a najkrajšia muška Svetluška získala darčekový balíček plný detských prekvapení.

Degustácia a prezentácia vín renomovaných tokajských producentov bola taktiež súčasťou podujatia, ktoré bolo podporene aj projektom Tokaj je len jeden. O zrode a receptúre vín vlastnej výroby rozprávali z vinárstiev: J. & J. Ostrožovič Veľká Tŕňa, Tokaj Macik Winery, s.r.o., Víno Vdovjak Veľká Tŕňa, Zlatý Strapec Anna Nagyová Viničky.

Na pódiu spríjemňovali náladu prítomným účinkujúci v kultúrno-hudobnom programe. Striedal sa v ňom zemplínsky tanec v podaní FS Jahodná a FSk Blancar, ľudové rozprávanie Andera z Košíc s operným spevom víťaza Československo má talent, Miroslava Sýkoru. Vystúpili i mladí Trebišovčania; talentovaný študent ešte ZŠ Kristián Kohút a študent londýnskej Trinity Laban Conservatoire of Music and Dancepoprednej, Róbert Suchý.

Na záver, ako bonbónik podujatia Chlebom a vínom, vystúpil laureát 6 bratislavských lýr, ktorý je držiteľom mnohých ocenení z domova i zahraničia a na svojom konte má bezmála 540 skladieb. Spevom potešila Trebišovčanov legenda československej hudobnej scény, Janko Lehotský. Podujatie navštívilo bezmála 3000 ľudí, čo svedčí o čoraz väčšej popularite starodávnych zvykov a kultúry.

Foto: Mgr. Mária Gimová

Kto je Online

Práve tu je 5 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com