O kultúre a kultúrnosti

kultura

V historickej dominante Trebišova, v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína sa 12. októbra 201416. 00 hodine uskutoční rozprava v podaní predsedu Spolku sv. Cyrila a Metoda a odborného asistenta na Gréckokatolíckej teologickej fakulte PU v Prešove v jednej osobe doc. ThDr. Michala Hospodára, PhD. Tematicky bude stretnutie zamerané na kultúru, ktorú prednášateľ priblíži z pohľadu kresťanskej cirkvi.

Doc. Hospodár od vymedzenia všeobecného obsahu pojmu kultúra vo svojej prednáške prejde ku kresťanskej kultúre, ktorá je vlastne súhrnným vyjadrením človeka o sebe, o Bohu a o svete. Aby bola kultúra skutočne kresťanskou, musí obsahovať prinajmenšom tieto atribúty:

hodnotovo vyrastá z evanjelia. Pritom je známe, že evanjelium sa neviaže na žiadnu kultúru, ale ju pretvára a posväcuje.

nemôže sa utvárať pod tlakom bohatých alebo mocných. Ideové sprznenie kultúry je ničivou brzdou rozletu duševných síl človeka. Ak je kultúrna činnosť limitovaná politickým meradlom alebo motivovaná iba ziskom, nutne speje k dekadencii.

je nutne komunikatívna. Skutočná kultúra nie je oddelená od života, podobne ako viera je otvorená voči človeku i voči Bohu. Neuzatvára sa do seba, ale nachádza svoje miesto v multikultúrnom prostredí, ktoré nás obklopuje.

- je ekumenická. V duchu učenia Druhého vatikánskeho koncilu je naliehavou požiadavkou vydávať spoločné svedectvo o jednom Bohu a jeho Synovi Ježišovi Kristovi.

Kresťanská kultúra spolu s jej súčasťou, ktorým je umenie, vzniká pôsobením Svätého Ducha cez prizmu talentu. Preto podľa slov docenta Hospodára; veriaci človek, tvorca kresťanskej kultúry, by mal byť v stave Božej milosti a neustáleho cibrenia vnímavosti na podnety „zhora“. Umenie ako časť kultúry je najvyšším prirodzeným darom, ktorý dal Boh ľuďom. Z umeleckej tvorby vzniká krása, rozliata do slov, farieb a tónov. Kultúrnosť je vlastne personalizácia kultúry.

Počas nedeľného popoludnia v zrkadlovej sieni kaštieľa bude celý obraz komunikovanej témy dopĺňať aj prezentácia spevu, tvorby ikon a drevorezby.

 

Kontakt:
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. : 056/6722234
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Web: www.muzeumtv.sk

Kto je Online

Práve tu je 8 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com