Andrássyho kaštieľ čaká kompletná rekonštrukcia.

kastiel

Trebišovský kaštieľ bude po viac než 30tich rokoch v novom šate.

Sídlo Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, bude s podporou regionálneho operačného programu kompletne zrekonštruované. Na markantnú rekonštrukciu národnej pamiatky sa plánuje z eurofondov uvoľniť 2, 365 500 eur. Celkové výdavky projektu sú takmer 2,5 milióna eur.

V súčasnosti je objekt v zlom technickom stave. Badať viaceré defekty, akými sú: zatekanie a absencia izolácie strechy, vlhnutie muriva a podláh, opadaná omietka, nadmerná tvorba plesní, absencia zvodov a izolácie suterénneho muriva, veže kaštieľa bez odkvapových rúr, zatekanie vody k murivu, nefunkčné drenážne trubky, dvorce sú tehlové a poškodené.

Z týchto dôvodov je hlavným zámerom projektu zatraktívnenie objektu a vytvorenie priestorov pre interakciu rôznych sfér kultúrneho a spoločenského života. Zvýšenie kvality poskytovaných služieb tejto kultúrnej inštitúcie nevynímajúc. Vymenia sa okná, dvere, podlahy, osvetlenie, strešný plášť. Prebehne citeľná sanácia muriva a modernizácia interiérových priestorov, rovnako i exteriéru, samozrejme s uchovaním historického charakteru budovy, kultúrneho a duchovného dedičstva, ale zároveň s vkladom umocnenia atraktívnosti celého objektu i mesta. Kompletne bude zrekonštruovaná zrkadlová sien so zmenou dispozície. Vznikne Andrássyovské podlažie.

V našom múzeu bude vytvorené zázemie pre inštaláciu interaktívnych expozícii o regionálnej histórii šľachtických rodov, ktorí kaštieľ kedysi vlastnili. Celkovo sa zlepší technický stav a architektonický výraz národnej kultúrnej pamiatky. Vznikne galéria v podkroví, kde sa budú odohrávať predstavenia z regionálnych dejín.
Po ukončení prác sa zníži energetická náročnosť prevádzky objektu. Projekt myslí aj na zdravotne znevýhodnených návštevníkov, ktorým sa zlepší prístup ku vzácnym historickým exponátom. Vytvorí sa bezbariérový prístupu do objektu vrátane vstupu na poschodia.

Sme presvedčení, že touto významnou intervenciou sa nielenže obnoví historická dominanta mesta, ale posilní sa kultúrny potenciál a atraktivita regiónu.
 
Kontakt:
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. : 056/6722234
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Kto je Online

Práve tu je 3 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com