Tradičná zemplínska zabíjačka 2014

  • Kde: areál trebišovského kaštieľa
  • Kedy: 30.12.2014

zabijacka 2015 035

 (Tlačová správa, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove)

Už štvrtý rok sa v areáli trebišovského múzea stretli Trebišovčania, aby oživili tradície starých gazdov a pripomenuli si spôsob tradičnej zabíjačky na Zemplíne.

Organizovaniu zakáľačiek venujú pozornosť obyvatelia mesta Trebišov každoročne deň pred Silvestrom. Návštevníci podujatia majú možnosť vidieť celý priebeh zakáľačky v podaní šikovných múzejníkov. Interaktívnou prezentáciou replík zbierkových exponátov, ktoré sú súčasťou muzeálnej expozície približujú, najmä mladšej generácií, zvyklosti nášho regiónu.

Prasa počas celého dňa opracovával hlavný mäsiar, ktorému sa v našom regióne hovorí tzv. „henteš" a jeho pomocníci a pomocníčky.
Chlapi srsť ošípanej najskôr opálili horákom, potom, ako bolo na Zemplíne zvykom, nakládli na prasa slamu a podpálili ju. Kožu poliali vodou a nožmi oškrabali čiernu, zuhoľnatenú srsť, až kým bola koža čistá. Potom už prasiatko začali rozoberať, aby z neho mohli gazdiné pražiť oškvarky, robiť bravčovú masť, variť mäsko, vyrábať jaterničky, zabíjačkovú kapustu, či piecť klobásky.

Prítomní gurmáni tieto zabíjačkové špeciality samozrejme ochutnávali. A nechýbalo ani varené vínko. Ľudovým spevom spríjemňovalo atmosféru vystúpenie FSk Trebišovská Orgoňina. Deti sa tešili z pripravených hier a našiel sa aj malý víťaz najkrajšej zabíjačkovej masky prasiatka. Dospeláci sa bavili pri rozpoznávaní významu nárečových slov.

Foto: Ing. Stanislav Štefan

Kto je Online

Práve tu je 6 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com