Tradičná zemplínska zabíjačka 2014
- Kde: areál trebišovského kaštieľa
- Kedy: 30.12.2014
(Tlačová správa, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove)
Už štvrtý rok sa v areáli trebišovského múzea stretli Trebišovčania, aby oživili tradície starých gazdov a pripomenuli si spôsob tradičnej zabíjačky na Zemplíne.
Organizovaniu zakáľačiek venujú pozornosť obyvatelia mesta Trebišov každoročne deň pred Silvestrom. Návštevníci podujatia majú možnosť vidieť celý priebeh zakáľačky v podaní šikovných múzejníkov. Interaktívnou prezentáciou replík zbierkových exponátov, ktoré sú súčasťou muzeálnej expozície približujú, najmä mladšej generácií, zvyklosti nášho regiónu.
Prasa počas celého dňa opracovával hlavný mäsiar, ktorému sa v našom regióne hovorí tzv. „henteš" a jeho pomocníci a pomocníčky.
Chlapi srsť ošípanej najskôr opálili horákom, potom, ako bolo na Zemplíne zvykom, nakládli na prasa slamu a podpálili ju. Kožu poliali vodou a nožmi oškrabali čiernu, zuhoľnatenú srsť, až kým bola koža čistá. Potom už prasiatko začali rozoberať, aby z neho mohli gazdiné pražiť oškvarky, robiť bravčovú masť, variť mäsko, vyrábať jaterničky, zabíjačkovú kapustu, či piecť klobásky.
Prítomní gurmáni tieto zabíjačkové špeciality samozrejme ochutnávali. A nechýbalo ani varené vínko. Ľudovým spevom spríjemňovalo atmosféru vystúpenie FSk Trebišovská Orgoňina. Deti sa tešili z pripravených hier a našiel sa aj malý víťaz najkrajšej zabíjačkovej masky prasiatka. Dospeláci sa bavili pri rozpoznávaní významu nárečových slov.
https://old.muzeumtrebisov.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=600:tradicna-zemplinska-zabijacka-2014&catid=22&Itemid=124#sigFreeIdd2ccba767d