Vytlačiť

Regionálna súťažná prehliadka detských folklórnych súborov - propozície

PROPOZÍCIE

Organizátor: Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove
Termín: 7. marca 2015
Miesto konania: Kultúrny dom Sečovce

Cieľom podujatia pre detské súbory je:

  1. podporovať rozvoj detských folklórnych súborov, zvyšovať ich umeleckú úroveň, popularizovať výchovu ľudovým umením a poukazovať na jej význam v komplexnej výchove
  2. viesť vedúcich detských folklórnych súborov a prostredníctvom ich práce i členov k hlbšiemu poznaniu ľudových tradícií
  3. poukazovať na nadväznosť výchovy a tvorby medzi detskými a mládežníckymi súbormi, na životnosť a vývojaschopnosť detskej tvorby a tým aj jej význam a miesto v národnej kultúre
  4. využiť všetky podujatia na školiteľské účely pre metodikov regionálnych osvetových /kultúrnych stredísk, vedúcich súborov i pedagógov základných škôl
  5. viesť deti k poznávaniu tradícií priamo od ich nositeľov
  6. zachovávanie štýlovosti a autenticitu

Podmienky účasti na podujatí

Na postupovej súťaži sa môže zúčastniť každý detský folklórny súbor pôsobiaci na území Slovenskej republiky. Členovia súboru môžu v roku konania festivalu dovŕšiť vek 15 rokov (nesmie prekročiť vek 16 rokov) Pri hudobnom sprievode v roku 2011 je vek obmedzený, členovia ľudových hudieb v roku konania celoštátnej prehliadky môžu dosiahnuť vek max. 21 rokov. Pri hudobnom sprievode jedným muzikantom veková hranica nie je obmedzená.

Súbory sa predstavia s ucelenými programami zostavenými z programových celkov v časovom rozpätí 3 – 10 minút. Počet účastníkov súťaže z jedného súťažiaceho kolektívu je obmedzený na maximálne 40 osôb vrátane vedúcich.

Programový celok nesmie byť starší ako dva roky a môže byť v ňom použitý iba folklórny materiál z územia Slovenskej republiky. Kolektív sa nemôže prezentovať s programovým číslom, s ktorým sa zúčastnil na predchádzajúcich súťažiach.

Použitie hudby zo zvukového nosiča je neprípustné, okrem zvukových efektov .

Práva a povinnosti súťažiacich.

Hodnotí sa:

  • výber repertoáru a jeho spracovanie vzhľadom na vek, možnosti a schopnosti detí
  • pohybová a hudobná pripravenosť interpretov
  • prínos menej známych prvkov ľudovej tradície a estetická hodnota predvedených objavov
  • celkový umelecký dojem

Hodnotenie výkonov na regionálnej súťažnej prehliadke detských folklórnych súborov. garantuje Odborná porota vymenovaná riaditeľkou Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove.

Po súťaži sa uskutoční odborná rozprava - hodnotiaci seminár s členmi odbornej poroty. Program súťaže pozostáva zo súťažnej, prezentačnej a vzdelávacej časti.

 

Kontakt: G.Cibáková
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína
SNP 1049/76, Trebišov
Tel: 056 / 6725620, 0910873023, e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

Prihláška v *.doc formáte:

docDFS_2015_prihlaska.doc160.5 KB

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com