Biblia ako kultúrny fenomén

 

Bibliaakofenomen

 

Stretnutie s doc. ThDr. Michalom Hospodárom, ktorý bude viesť podnetnú prednášku Biblia ako kultúrny fenomén, sa zrealizuje v nedeľu, 22. februára 2015, v priestoroch expozície Ľudovej drevorezby a plastiky Zemplína trebišovského múzea so začiatkom o 16.00 hodine.

V prednáške pôjde o priblíženie Knihy kníh z literárneho a kultúrno-historického pohľadu.

Keďže biblia je významný fenomén nielen svetových náboženstiev (židovstva a kresťanstva), ale aj hebrejsko-gréckej kultúry, prednáška priblíži jej vznik, literárne štýly, v ktorých bola napísaná, pôvodné jazyky biblie a ich súčasné preklady. Z náboženského hľadiska Biblia vysvetlí pojem inšpirácia a zostavenie kánonu, teda zoznamu jednotlivých kníh biblie podľa židovského i kresťanského chápania. Účastníci tohto stretnutia sa môžu dozvedieť rôzne zaujímavosti zo sveta biblie od jej prvotlače až po dnešné vydania. Nebudú chýbať ani ukážky v Power pointovej prezentácii a niekoľkých unikátnych výtlačkoch.

Pozývame na plánovanú prednášku s týmto jedinečným dielom, ktoré aj po stáročiach nestratilo na svojej sile obrodiť mravný a duchovný život človeka. Užitočnosť poznania biblie dokumentuje aj anglické príslovie: Ak sa Ti rozpadá biblia, nerozpadáš sa ty ako človek?

Atmosféru podujatia, kedy bude Kniha kníh prezentovaná v úzkej spojitosti s kultúrou, skrášlia spevy členov gréckokatolíckeho Speváckeho zboru archanjela Michala z Trebišova.

Vstupné na podujatie je formou dobrovoľného príspevku.

 

Kontakt:
Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel. : 056/ 672 56 20,  056/ 672 27 81

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
Web: www.muzeumtv.sk

Kto je Online

Práve tu je 7 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com