Pozvánka na Trebišovski pisanki 2015

 

pozvanka trebisovske pisanky 2015

 

/Tlačová správa/ Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove; kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a Mesto Trebišov usporiadajú v piatok, 27. februára 2015, v čase od 16.30 hod., už 26. ročník súťažnej výstavy v zdobení veľkonočných kraslíc pod názvom TREBIŠOVSKI PISANKI.

Na výstave kraslíc budú čakať návštevníkov, v Expozícií Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína, zdobené veľkonočné vajíčka od vystavovateľov z okresov celého východného Slovenska.

Prezentované techniky zdobenia kraslíc, ktoré sa budú vynímať v sklenených vitrínach sú rôzne, od tých tradičných cez netradičné až po kombinované. Tradičné a najviac rozšírené zahŕňajú voskovú batiku, reliéfne zdobenie voskom, vyškrabovanie, odrôtovanie, oblepovanie slamou a oblepovanie perlovkou, obväzovanie rastlinami a farbenie v odvare z cibuľových šupiek.

Z netradičných techníik návštevníci zhliadnu vo výstavnom priestore zdobenie voskom, leptanie kyselinou, zdobenie farbami, oblepovanie semienkami, zdobenie tušom, oblepovanie papierom, oblepovanie stužkami, zdobenie zlatými detailmi a prelamovanie, oblepovanie šnúrkami, či oblepovanie prámikmi.
Značnú pozornosť pútajú aj techniky, akými sú krakelovanie, dekupáž, či prelamovanie (madeira).
Vitríny so súťažnými kraslicami budú dopĺňať rôzne dekoračné výrobky a medovníky s veľkonočnou tematikou.

Výstava bude aj tohto roku predajná. Účastníci slávnostného otvorenia výstavy, ako i ostatní hostia múzea sa môžu inšpirovať krásou prepracovaných techník veľkonočných kraslíc, rôznych dekorácií.

Na slávnostnom otvorení výstavy vystúpi Folklórna skupina Trebišovská Orgoňina.
Výstava potrvá v budove Expozície Ľudovej plastiky a drevorezby južného Zemplína do 26. apríla 2015. V ten deň bude vyhodnotená a ukončená.

Kto je Online

Práve tu je 9 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com