Biblia ako kultúrny fenomén

  • Kde:   Expozícia Ľudovej plastiky a drevorezby, Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove
  • Kedy: 22. 02. 2015 

biblial 2014 018

 

V areáli trebišovského múzea sa v nedeľu, 22.2.2015, uskutočnila prednáška duchovného otca, doc. Michala Hospodára. Predseda Spolku sv. Cyrila a Metoda vo svojej prezentácií približoval sedemdesiatke účastníkov stretnutia Bibliu ako kultúrny fenomén.

Návštevníci sa dozvedeli viac o vzniku a literárnych štýloch, v ktorých bola Kniha kníh napísaná. Oboznámili sa s pôvodnými jazykmi posvätných textov biblie a ich súčasnými prekladmi. Otec Hospodár zrozumiteľným spôsobom vysvetlil z náboženského hľadiska pojem inšpirácia a zostavenie kánonu, ktorý v sebe ukrýva zoznam jednotlivých kníh biblie podľa židovského i kresťanského chápania. Myšlienkovo veľmi obsiahla kniha hovorí o Bohu a o tom, čo chce Boh odovzdať človekovi. Prednášateľ však zdôraznil, že Sväté písmo nikdy nemôže byť vnímané ako vedecká kniha.

Neváhal podotknúť, že Biblia sa dotýka rôznych tém ľudského života. Doslova doc. Hospodár hovorí: „Biblia je perlou svetovej literatúry, pretože obsahuje poéziu, prózu, modlitby, typologické postavy, na ktorých sa dá budovať ľudský život, dá sa vyvarovať hriechom, ktoré biblické postavy spáchali." Dôrazne predkladá účastníkom nedeľňajšieho podujatia obraz o typologických postavách biblie, lebo pomáhajú modernému človekovi zastaviť sa nad zmyslom života. Slová nášho hosťa- prednášajúceho potvrdzujú, že Sväté písmo v sebe nesie posolstvo, ktoré je neprekonateľné, večné platné, má svoju hodnotu, lebo pochádza od Boha.

 

Foto: Jozef Danko

Kto je Online

Práve tu je 4 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Rýchly kontakt

Múzeum v Trebišove
M. R. Štefánika 257/65
075 01 Trebišov
Tel: +421 56 672 2234, 0905 212 621
Email: muzeumlektorky [@] gmail.com